1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. Anıza Doğrudan Ekim Projesi Tanıtıldı
Anıza Doğrudan Ekim Projesi Tanıtıldı

Anıza Doğrudan Ekim Projesi Tanıtıldı

Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen “Ereğli İlçesinde Toprak İşlemesiz-Doğrudan Ekim Yöntemini Yaygınlaştırma Projesi” çiftçilere tanıtıldı.

A+A-

Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen “Ereğli İlçesinde Toprak İşlemesiz-Doğrudan Ekim Yöntemini Yaygınlaştırma Projesi” çiftçilere tanıtıldı.

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve TEYAP’ın desteklediği ve Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen “Ereğli İlçesinde Toprak İşlemesiz-Doğrudan Ekim Yöntemini Yaygınlaştırma Projesi” kapsamında Anıza Doğrudan Ekim Projesi Tanıtım programına

1-041.jpg

Kaymakam Ömer Lütfi Yaran, İş Kur Müdürü Sait Eker , Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Orhan Soylu, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat  Mühendisi Necati İdris Abat, İrfan Gültekin Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Proje ile Toprak işleme maliyetinin olmadığı, toprağın yapısını zenginleştiren, erozyonunun önüne geçen, toprağın nemini koruyan kısacası doğal kaynakları ve çevreyi korumayı hedefleyen Toprak İşlemesiz–Doğrudan Ekim Yönteminin Ereğli İlçesinde uygulanması ve yaygınlaştırılması amaçlandığını söyleyen İlçe Müdürü Orhan Soylu, Ereğli İlçesinde ekim öncesi toprak işlemenin tamamının geleneksel toprak işleme yöntemi kullanarak yapılmakta olduğunu belirtti.

Ziraat  Mühendisi Necati İdris Abat, İrfan Gültekin  yaptığı konuşmada; “Doğrudan Ekim yöntemi ile Toprağın Organik Madde İçeriği Artar, Toprakta daha fazla su bulunur, Toprakta bitki besin madde kaybı daha az olur, Ekim istenilen zamanda yapılabilir, Ekimden sonra bitki çıkışını güçleştiren ve yüzey akışına neden olan kaymak tabakası oluşmaz, Zaman içerinde kazanılan bu özellikler verim artışı sağlar” dedi.

2-053.jpg

Ayrıca seminerde bir sunum gerçekleştiren İlçe Müdürü Orhan Soylu, “İlçe merkezi mahalleleri ve Büyükşehir Kanunu ile köyden mahalleye dönüşen 15 mahallede 100 önder çiftçiye her yıl toplam 100 çiftçiye (2 yıl boyunca)teorik ve uygulamalı olarak doğrudan ekim yöntemi eğitimi verilecektir. Proje uygulama süresi, daha fazla çiftçiye ulaşabilmek için 2 yıl olarak belirlenmiştir. Proje kapsamında teorik eğitimlerin yanında metot ve sonuç demonstrasyonları kurulacaktır. Modern süt Hayvancılığında verimlilik inovasyon ve hijyen eğitiminde  kadın çiftçilerimize  sağım teknikleri, sağım hijyeni ve mastitis,yem  bitkileri yetiştiriciliği büyükbaş hayvan  bakım-beslenme ,barınak şartları,süt  süt siğırlarında  hastalıklar, peynir  ve yoğurt yapımı konularında bilinçlendirmek. Kurumumuzda görevli Ziraat Mühendisi ve  1 Gıda Mühendisinin  köyden mahalleye dönüşmüş 7 mahalle (Zengen, Belkaya, Kuzukuyusu, Gökçeyazı, Belceağaç, Çayhan,Aziziye)  muhtarlığında  büyükbaş  süt sığırcılığı yapmakta olan veya  yeni, işletme açmayı düşünen  Ziraat Odasına üye Süt üreticileri birliğinde  kayıtlı  18-60 yaş arası  önder kadın  çiftçi hedef gurup olarak seçilmektedir dedi.

3-047.jpg3-047.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.