Bakan Albayrak: Karapınar'da 1000 Megavatlık Güneş Enerji Santrali
Enerji ve Tabii Kaynaklara Bakanı Berat Albayrak, Konya'nın Karapınar İlçesi'nde yapılması planlanan Güneş Enerji Santrali'nin 1000 megavatlık olduğunu, yaklaşık 1.7 milyar kilovat saat elektrik üretileceğini ve 600 binden fazla evin elektriğini karşılaya
Enerji ve Tabii Kaynaklara Bakanı Berat Albayrak, Konya'nın Karapınar İlçesi'nde yapılması planlanan Güneş Enerji Santrali'nin 1000 megavatlık olduğunu, yaklaşık 1.7 milyar kilovat saat elektrik üretileceğini ve 600 binden fazla evin elektriğini karşılayacağını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklara Bakanı Berat Albayrak, Konya'nın Karapınar İlçesi'nde yapılması planlanan Güneş Enerji Santrali'nin 1000 megavatlık olduğunu, yaklaşık 1.7 milyar kilovat saat elektrik üretileceğini ve 600 binden fazla evin elektriğini karşılayacağını belirtti. Albayrak, 1 milyar doların üzerinde bir yatırım olan Güneş Enerji Santrali ihalesinin ise aralık ayında yapılacağını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bugün uçakla Konya'ya gelerek helikopterle Karapınar İlçesi'ne geçti. Bakan Albayrak, burada kurulması planlanan güneş enerji santraliyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Kurulması planlanan güneş enerji santrali için çalışmaların 2010 yılında başladığını hatırlatan Bakan Albayrak, Karapınar'ın, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak önemli bir bölge olduğunu söyledi.
"DÜNYANIN TEK GÜNEŞ TARLASI"
Bakan Albayrak, Karapınar'a kurulacak güneş enerji santralinin 1000 megavatlık olacağını ve ihalesinin de aralık ayında yapılacağını açıkladı. Albayrak, "Bugün resmi gazetede yayınlanmasıyla birlikte detaylı şartnamenin de hayata geçmesiyle birlikte aralık ayında ihale yapılacak. 1000 megavatlık dünyadaki fotovoltaik teknoloji noktasındaki en büyük tek güneş tarlası alanında Karapınar YEKA'mızı anons ediyoruz."dedi.
600 BİNDEN FAZLA EVİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK
Bakan Albayrak, santralin 2000 hektarlık alana yapılacağını belirterek, şunları söyledi:"Bu yatırım bugün 1 milyar doların üzerinde bir yatırım. Fabrika ve teknoloji ayağını da düşünürsek, 300 milyon dolardan fazla yatırımla karşı karşıya olacak Türkiye. Burada üretilecek elektrik yaklaşık 1.7 milyar kilovat saat olacak, 600 binden fazla evin elektrik ihtiyacını karşılayacak tesisten bahsediyoruz." Bakan Albayrak, santralin ihalesinin elektrik alım noktasında fiyat eksiltme usulü açık bir ihale olacağını ve en uygun fiyatı veren firmanın alacağını belirtti. Albayrak,"Bizim için daha da önemlisi, sadece fiyatın düşmesine dayalı yenilenebilir enerji maliyetlerinin düşmesine vesile olacak bu ihale, aynı zamanda fabrika kurmak, yerli üretim ve teknolojinin de yerelleşmesi ve gelişmesi ar-ge şartıyla birlikte Türkiyemiz için bir ilk olacak. Burada katma değerli teknolojilerden bahsediyoruz. Türkiye'nin gelişen, büyüyen ekonomisini, sadece iç piyasa değil, bölge ekonomisi açısından gelişen teknolojilerin bölgedeki önemli bir merkezi olmasından bahsediyoruz."diye konuştu.
Bakan Albayrak, ihaleyi kazanan firmanın yılda 500 megavat üretim kapasitesine sahip bir fabrika kurmak zorunda olduğunu kaydetti. Bakan Albayrak, santralde üretilecek elektriğinde 15 yıl alım garanti süresinin olduğunu belirtti.
BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Ar-ge'de asgari yüzde 80'nin yerli mühendis çalışma şartı bulunduğunu hatırlatan Albayrak, "Kurulumda asgari 700, fabrikanın işletilmesinde 350 daimi personel, ar-ge'de asgari 100 mühendis olmak üzere yerli tedarik zinciriyle birlikte en az bin kişiye istihdamdan bahsediyoruz." dedi.
Albayrak, yatırımcı konusunda da Amerika, Avrupa ve Çin'de dünyanın önde gelen firmalarıyla görüşmeler yaptıklarını ve yatırım yapma konusunda da ciddi talepler olduğunu söyledi. Albayrak, rüzgar enerji santralinde 2017 yılının ilk çeyreği, yerli kömür enerjisi konusunda kasım ve aralık ayında güneş enerji santralinde olduğu gibi benzer ihalelerin yapılacağını sözlerine ekledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.