1. YAZARLAR

  2. Mustafa Özyıldız

  3. BİLGİ,KİTAP, KÜTÜPHANELER VE EREĞLİ
Mustafa Özyıldız

Mustafa Özyıldız

Köşe Yazarı
Yazarın Tüm Yazıları >

BİLGİ,KİTAP, KÜTÜPHANELER VE EREĞLİ

A+A-

Bilginin önemini her halde hiç tartışmaya gerek yoktur. Bilginin elde ediliş yolları çeşitli sosyal bilimlerde tartışılmıştır. Yaygın ve örgün öğretim hizmetleri sistematik bilgi edinmenin temel kurumlarıdır. Bunun yanında basın ve yayın araçları ile kütüphaneler çağımızın en önemli araçlarıdır.

Toplum olarak dünyada az kitap basımı olan dolayısıyla az okuyan durumda olduğumuz açıktır. Avrupa ülkelerinde binlerce kitap dergi basıldığı, insanlar yolda yürürken bile kitap okuduğu halde bizim toplumumuzda kitap okuma alışkanlığının çok zayıf olduğunu hepimiz biliyoruz diğer taraftan sunulan hizmetler yönüyle  kütüphane hizmetleri de çok sınırlıdır. Bilgisayardan faydalanma cılızdır. Nitekim internet kafeler bilgiye ulaşmada önemli bir fonksiyonu olabileceği halde, gezildiği zaman daha çok gençlerin oyun oynadıkları bir mahal haline geldiği görülecektir. Nitekim Ereğli'de şartlara uygun mahallerde açılan bu tür hizmet yerlerinin nitelikleri çok fazla artmamıştır. Böyle yerlerin amacına uygun kullanılması, denetim kadar halkın düşünce ve davranışlarına bağlıdır.

Ülkemizde kütüphane hizmetleri Kültür Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Biz bu hizmetlerin yürütülme şekli üzerinde fikir yürütecek değiliz. Ancak, eğitim-öğretim, araştırma geliştirme gibi kütüphane hizmetlerine devlet bütçesinden ciddi bir destek olmadığı ortadadır.

Sıkça söylendiği gibi, Türkiye'de kamu hizmetleri ve kaynak dağılımı rasyonel olmayıp, verimlilik gözetilmemektedir. Nitekim kütüphanecilik hizmetlerini yürütmek için Kültür Bakanlığı aracılığı ile personel ve madde kaynak tahsis edilirken  belediyelere de bu konuda görev yüklenmiştir. halk için kütüphane ve okuma salonları açmak belediyelerin yetki ve sorumluluk alanındadır. Büyükşehir  Kanunu'na göre de  sosyal ve kültürel hizmetleri yerine getirme görevi verilmiştir.

 Kütüphanecilik hizmetlerinin mahalli niteliği ağır basmalıdır. Dolayısıyla halk kütüphanelerinin belediyelerin sorumluluğuna verilmesi uygun olacaktır. İhtisas isteyen kütüphaneler ise ihtisas kurumları tarafından kurulmalıdır.

Eğer toplumun daha fazla okumasını istiyorsak kütüphanecilik hizmetlerini geliştirmeliyiz. Kütüphanelerle ilgili yaşanılan sıkıntıların temeli belki bu hizmetlerin tek bir kurum tarafından yerine getirilmesi yerine, merkezden yani Ankara'dan yönetilmeye çalışılmasıdır.

Şehrimiz , geçmiş ve günümüz kültürel birikimi ile önemli bir merkezdir.İlçede  mevcutta dokümantasyon, arşiv ve kütüphane şartlarını taşımayan  hükümet konağı yanındaki küçük  2 katlı binada bulunan ilçe halk kütüphanesi halen faaliyette olmasına rağmen oldukçayetersizdir . Hele yeni gelişen bilgilerle kütüphane hizmetleri yönüyle şu an çok geri kalmıştır. İlçe Halk Kütüphanesi herkesin hatıralarında önemi olan bir yer tutarşehrin az nüfuslu dönemleri itibariyle mevcut bina büyüklüğü yönüyle yeterli idi. Bu kütüphaneye eski İç İşleri Bakanlarından  Rahmetli Faruk Sükan'ın şahsi kitaplığı da yakın zamanda ailesince bağışlanmıştır. Üniversiteye ait fakülte ve yüksekokullardaki mevcut imkanlar  ve belediye acısından  bakarsak mevcut durum ancak kitaplık boyutundadır. Bunun yanında farklı mahallelerde  birkaç küçük  kitaplık ve kütüphane kurulması çalışması yapılmış ancak uzun soluklu olamamıştır.(Atatürk Müzesi Kitaplığı,Veli Ceylan kitaplığı vb ) merkez nüfusu 100 bin olan kentte yeni bir ilçe kütüphanesi ihtiyacı 20 yıldır önemli ihtiyaçlar katagorisinde bulunmaktadır ve yenisi yapılmamıştır Kamunun elindeki arsalar yada bağışçılar yoluyla  arsanın temini ve binanın yapılması Şehirdeki öncelikli işler arasına alınabilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.