Bilkent Üniversitesinin %64 Burslu olduğunu biliyor muydunuz?
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rasim Özyürek ile röportajımız
Türkiye’de ilk Vakıf Üniversitesinde 25 yıldır çalışan, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rasim Özyürek ile üniversite ve tercihler konusunda bir söyleşi yaptık.Üniversitelere yerleştirilecek adaylar için kritik bir dönem bu sıralarda en çok duyulan ise rehberlik hizmeti, yapılacak tercihler, gençlerimizin gelecekleri için çok önemli o zaman bu konuyu bir bilene danışmak gerekir dedik. Biz de Bilkent Üniversitesinde 25 yıldır görev yapan Bölge Ülkeleri Programları Direktörü ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Dr.Rasim Özyürek sorduğumuz sorulara yanıt aldık.
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ KÂR AMACI GÜTMEYEN BİR VAKIF ÜNİVERSİTESİDİR
Türkiye Ankara İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi dünyanın saygın üniversiteleri arasına giren ilk vakıf üniversitesidir. Kâr amacı gütmeyen bir üniversitedir. Üniversitede kaliteli bir eğitim, kaliteli programlarla ve kaliteli öğretim elemanlarıyla yapılmaktadır. Uluslararasında saygınlığı olan bir üniversitedir. Üniversitenin bütün bölümlerinde yenilikçi ve öğrenci merkezli bir eğitim yapılmaktadır. Mezun öğrenciler yurtiçi ve yurtdışında akademik kariyer yapmada ön sıralarda tercih edilmektedir.
Dönem sonunda tüm öğrenciler derslerine giren öğretim elemanlarını değerlendirirler, öğretim elemanlarınca derslerin nasıl verilmesi gerektiği konusunda görüşlerini ve önerilerini derse giren öğretim elemanlarına sunarlar. Hocalar da buna göre tedbirlerini alırlar. Derslerini verirler. Bilkent Üniversitesi yemyeşil bir mekâna kurulmuştur. Üniversitemiz Merkez kampus, orta kampus ve doğu kampustan oluşmaktadır. Havasıyla, sosyal etkinlikleriyle 21. yüzyıl gençlerinin aradığı bir üniversitedir. Her üç kampusta yıl içinde festivaller, konserler, sergiler, söyleşiler, seminerler, film gösterimleri, tiyatro oyunları, sergilenmektedir. Spor merkezleri ile her türlü sporun yapıldığı bir üniversitedir. Öğrencilerimiz mezun olduklarında iş bulma olanakları yüzde yüzdür. 1986 dan 2020 yılı sonu itibariyle elli bin mezun verdiği, mezunların dünyanın dört bir yanında gösterdikleri başarılar dikkatimizi çekmiştir. 1995 yılında Bilkent Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünü birincilikle bitiren Mehmet Kürşat Demirkol Finansbank Bilgi Teknolojileri, operasyon kanallar ve iş geliştirme genel müdür yardımcısı olarak çalışmakta ve başarılı bir yöneticidir. Dr. Hakan Fidan yüksek lisansını ve doktorasını Bilkent Üniversitesinde tamamlamış. Genç yaşta çeşitli görevlerde başarılı çalışmalara imza atmıştır. Başarılı çalışmaları ile TİKA başkanlığı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş. Şu anda MİT Başkanlığı görevini büyük bir titizlikle özveriyle yürütmektedir. Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü mezunu Zeynep Aydın Demirkıran yine Finansbank Risk Yönetim Başkanı görevini büyük bir titizlikle, severek yerine getirmekteler.
Mezunlarımız yurtiçi ve yurtdışında iş dünyası ve yükseköğretim kurumlarının öncelikli tercihleri arasında yer almaktalar.
Üniversitelere yerleşecek adaylar için öğrencilere ne tavsiye edersiniz?
Tüm öğrencilere tavsiyem tercihlerini doğru yapmalılar.Başarabileceğin seveceğin o seçtiğin bölümden zevk alabilmelisin. Tercih öncesi kılavuzu iyi okuyun. Yanlış tercih yapmamaya çalışın. Üniversitelerde tanıtım turlarına, katılın. Uzmanları iyi dinleyin.Kendinizi değerlendirin. Sizi en iyi sizden başkası tanıyamaz.
Bilkent Üniversitesinde kaç öğrenci okuyor? Bursluluk konusu hakkında bilgi verir misiniz? Diploma ve sertifikalar konusunda bilgi verebilir misiniz
Bilkent Üniversitesinde 12000 öğrenci eğitimlerini sürdürmektedir. Bu öğrencilerin %64ü bursludur. Öğrencilerin bursları devam ettiği sürece eğitim ücreti ödemezler. Üniversitede tam burs, kapsamlı burs, %50 burs, yetenek bursu, üstün başarı bursları mevcuttur.
Üniversite not ortalaması 3.00 veya daha yüksek olan öğrenciler birinci sınıfın sonunda yan dal programına başvurabilirler. Mezunlara Ana dal diploması ve yan dal sertifikası veriliyor.
Sayısal puan türüyle yerleşen öğrenciler birinci sınıfın sonunda not ortalamaları 3.30 veya daha yüksek puan alanlar fizik, matematik bölümlerinde ikinci ana dal yapabiliyorlar. Mezuniyette çift diploma alabiliyorlar
Üniversitede kaç öğretim elemanı görev yapıyor?
Üniversitede şuanda 740 öğretim elemanı görev yapmaktadır. 37 ülkeden öğretim elemanı da bu rakam içinde yerlerini almaktalar.
Üniversitenin kütüphanesinden, kitaplardan, yılda kütüphaneye ayrılan ödenek nedir, raf sistemi uygulanıyor mu? Çalışma saatleri nasıldır?
Türkiye’nin en iyi en donanımlı kütüphanesinin olması 510624 kitaba, 825641 elektronik kitaba, 517 basılı dergiye, 122575 elektronik dergiye 195 veri tabanıyla hizmet veren bir kütüphane olarak isim yapmıştır. 2019-2020 öğretim yılı için 12 milyon TL kütüphane harcamalarına ayrılmıştır.
Kütüphanede açık raf sistemi uygulanmaktadır.Güler yüzlü sorun çözen uzmanların yer aldığı kütüphanelerimizde öğrencilerimiz kaynakları hem kütüphane içinde hem de belli bir süre içinde ödünçte alabiliyorlar. Kütüphane hafta içi 8.30-23.30 hafta sonu 9.00-23.30 saatlerinde hizmet vermektedir.Çalışma ortamı çok güzel bir mekândadır.
Üniversitede değişim programları yapılıyor mu? Kaç ülke ile bu çalışmalar yapılıyor?
Bilkent üniversitesi 332 üniversiteyle öğrenci değişim programları sürdürmektedir. Bu 49 ülkeyle sınırlanmıştır.
Bunlardan en fazla değişim programları yapılan ülkeler hangileridir?
ABD, Almanya, Belçika, Çek ya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İskoçya, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Polonya, Portekiz, Singapur, Slovenya ülkelerindeki üniversitelerde değişim programlarını sürdürebiliyorlar. Bilkent Üniversitesi öğrencileri üçüncü sınıfın bir veya iki yarıyılını yurtdışındaki bu üniversitelerde geçirebilirler.Bu üniversitelerdeki derslerden alınan notlar üniversitemizde geçerliliği denkliği kabul edilmektedir.
Bilkent Üniversitesi kaç bin dönümlük araziye kurulmuştur?
Üniversite 5000 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuştur. Üniversite arazisinin yüzde altmışı ağaçlandırılmıştır. Yurtlar, spor tesisleri, kütüphane, bilgisayar laboratuarları, sağlık merkezleri (merkez ve doğu kampus) kafeteryaları, marketleri, postanesiyle öğrencilerin hizmetine sunulmuştur.
Üniversitede spor tesisleri var mı?
Spor salonları, koşu ve yürüyüş parkurları, basketbol futbol sahaları, yüzme havuzu, tenis kortları mevcuttur.İsteyen her öğrenci belli zaman aralıklarında sporlarını yapabiliyorlar.
Yurtlardan bahseder misiniz?Yurtlarda TV, İnternet, oyun odaları var mı?
Yurtların kapasitesi 4600 kişiliktir. Odalar 4 kişilik, 3, 2 ve tek kişiliktir. Yurtlarda televizyon odaları, satranç, bilardo, masa tenisi, oyun odaları da mevcuttur. Tüm odalar ücretsiz hızlı internet bağlantısına sahiptir.
Ulaşım nasıl sağlanıyor?
Öğrenciler; metro, otobüs ve dolmuşlarla ulaşımlarını sağlamaktalar. Servis araçlarıyla yapılan ulaşım ücretsizdir.
Üniversitenin sağlık merkezleri var mı? Çalışma saatleri hakkında bilgi verir misiniz?
Bilkent üniversitesinde iki sağlık merkezi bulunmaktadır. Merkez kampus ve Doğu kampus sağlık merkezlerimiz mevcuttur. Haftanın yedi günü yirmi dört saat hizmet vermektedir. Sağlık merkezi öğrenciler için ücretsizdir.
Üniversitede dumansız kampus çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
Üniversitede 2018 yılında dumansız kampus girişimi başlatılmıştır. 1 Eylül 2022 tarihinde sigara, elektronik sigara, pipo kullanımı Bilkent Üniversitesi sınırları içinde tamamen yasaklanacak.Dumansız bir kampus yaratılacaktır.
Psikolojik danışma ve gelişim merkezi var mı?
Bilkent Üniversitesinde Psikolojik Danışma Merkezi bulunmaktadır. Üniversitenin psikolojik danışma ve gelişim merkezi öğrencilerin bireysel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmaktadır.
Öğrenci etkinlikleri ile ilgili merkezler var mı?
Bilkent’te Öğrenci Dekanlığına bağlı etkinlikler Öğrenci Merkezince yürütülmektedir. Merkezde kulüp ve topluluklar mevcuttur. Burada doğa sporları, fotoğrafçılık, havacılık, hayvan dostları, müzik, satranç, tiyatro vb. kulüpleri yanında işletme ve ekonomi, kadın çalışmaları toplulukları da bulunmaktadır.
Radyo Bilkent’ten biraz bahseder misiniz?
Bilkent’te kuruluşundan bugüne kadar faaliyet gösteren bir radyo evi bulunmaktadır. Bilkent Üniversitesi Radyo Bilkent sevilen bir istasyondur. FM bandında 96.6 MHZ frekansında yayın yapıyor.Öğrencilerimiz boş zamanlarında radyo dinliyorlar.Burada yapılan etkinliklere de katılan öğrencilerimizi görüyoruz.
Bilkent’te faaliyette olan Öğrenci Çalışma Programlarından bahseder misiniz?
Öğrenciler ders programlarını aksatmadan üniversitenin çeşitli birim ve bölümlerinde yarı zamanlı olarak çalışarak para da kazanıyorlar. Bir yarıyılda 125 saat çalışabiliyorlar.
Bilkent Senfoni Orkestrasındasın bahseder misiniz?
Üniversitede Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO) Türkiye’mizin ilk özel ve uluslararası sanat topluluğudur. Orta kampusta 700 kişilik Bilkent konser salonunda konserlerini vermekteler.
Toplumsal Duyarlılık Projeleri var mı?
Toplumsal Duyarlılık Projeleri (TDP) çerçevesinde eğitim ve sosyal içerikli yardım projelerinden Türkiye’de köy okullarına destek projeleri, engellilere toplumla bütünleştirmeye yönelik çalışmalar, huzur evlerindeki yaşlılara yönelik çalışmalar yürütülmektedir.
Üniversitede kariyer ve mezunlar ofisi var mı?
Evet, mezunlar ofisi var. Mezun ve mezun durumda olan öğrenciler, özgeçmişlerini bu ofiste sisteme yüklüyorlar. İşverenlere ait ilanları burada görmek mümkündür. Özgeçmiş veri tabanı da bu ofis tarafından yürütülüyor.
Özyürek konuşmasına şöyle devam etti. Bilindiği gibi eğitimin kalitesi konusunda işi değil beyinleri değiştirmek gerekir. Kötüler eleştirilerek iyiye sahip çıkılmalı bilimsel öğretim metot ve teknikleri ile genç psikolojisini bilen nitelikli kaliteli , çağdaş ve sistemli bir eğitim formasyonu ile öğrencilerin yetiştirilmesi gerekiyor.İşte Bilkent Üniversitesi’nde bunu görüyoruz. Kaliteli öğrenci yetiştiriliyor. Onun için mezunlarımız hemen iş hayatına atılıyorlar iş buluyorlar.Bilkent Üniversitesinde tüm fakülteler ve yüksekokullarımızda Kaliteli eğitim, kaliteli programlarla ve kaliteli öğretim elemanlarıyla Türk toplumunun hedef ihtiyaçlarına cevap verebilecek öğrenciler yetiştiriliyor. Üniversitemizin tüm fakülte ve yüksekokullarında tüm bölümlerin temelleri çok iyi oturtulduğunu görüyoruz. İnsan yetiştirme politikaları çok yerinde ve 21. Yüzyıl gençlerine yöneliktir.
Sonuç olarak İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi mezunları yenilikçilik alanında , diğer üniversite mezunlarına fark atıyor. Kattıkları ve katmaya devam ettikleri bilgili insanları yetiştiren üniversite ilk vakıf üniversitesini kuran İhsan Doğramacı 2010 yılında bir asırlık ömre veda etti. Hayallerinin gerçekleştiğini 2004 yılında rahmetli İhsan Doğramacı hocamız bunu fark etti ve gördü. Mütevelli Heyet Başkanlığına geçen Prof. Dr. Ali Doğramacı, baba Doğramacı’nın fikirleri doğrultusunda hızlı, sert adımlar atarak hedefe yürüyor.
Rektör Prof. Dr. Abdullah Atalar üniversitesinden mezun olan öğrencilerin “bilgili, problemleri çabucak çözebilen, girişken, diğer üniversite öğrencilerinden farklı olan, fark yaratan öğrenciler yetiştirmek hedefleri arasındadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.