Camilerde ibadet nasıl olacak? İşte detayları
Bir süredir kapalı olan ve cemaatle namaz kılınması yasak olan camiler 29 Mayıs Cuma tekrar ibadete açılacak.
Bir süredir kapalı olan ve cemaatle namaz kılınması yasak olan camiler 29 Mayıs Cuma tekrar ibadete açılacak. Koronavirüs tedbirleri kapsamında titizlikle incelenen camilerde birçok yeni kural uygulanacak. Cemaatle kılınacak namazlarda uyulması gereken kurallar ve nasıl ibadet yapılacağına ilişkin olarak Ereğli İl Hıfzıssıhha Kurulu gerekli kararları aldı. Kurulun 55 sayı numarası ile oluşturduğu kararlar şu şekilde :
Camilerde Cemaatle Namaz Kılma Kapsamında Dikkat Edilecek Hususlar ve Alınacak Tedbirler:
1) Cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacaktır. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camiler açık tutulacaktır.
2) Sokağa çıkma yasağı kapsamında yer alan vatandaşlarımız (65 yaş üstü ile 20 yaş altı vatandaşlarımız) ile hastalık belirtileri taşıyanlar namazlarını evlerinde kılmaya devam edeceklerdir.
3) Ortak kullanım alanlarını asgaride tutabilmek için abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak, abdest vb. ihtiyaçların evlerde veya iş yerlerinde giderilerek camiye gelinecektir.
4) Cemaatle öğle, ikindi ve cuma namazı kılacak herkesin tıbbi/bez maske kullanması zorunlu olacak, maskesi olmayan kişi/kişilerin cemaatle namaz kılmasına müsaade edilmeyecektir. (Cami ve mescit içinde bireysel namaz kılacakların da maske takması zorunlu olacaktır.)
5) Cami ve mescitlerde genellikle ortak olarak kullanılan ve salgın/bulaş riskini artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği vb. malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.
6) Cami ve mescitlere gelecek kişilerin yanlarında şahsi seccadelerini getirmeleri gerekmektedir. Cami avlusunda namaz kılındığında vatandaşlarımıza seccadelerini yıkamaları tavsiye edilecektir.
7) Namaz kılınacak tüm alanlarda hastalığın bulaşması açısından risk teşkil eden ve dezenfekte edilmesi mümkün olmayan koli, karton, çuval ve hasır vb. yaygılar kullanılmayacaktır.
8)Cami ve mescit girişlerinde ve cami/ibadet alanı olarak belirlenecek yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi zorunlu olacaktır.
9) Cami ve mescitlerde topluca geçirilecek sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması amacıyla, namazların sünnetleri evde kılınacak ve tesbihatta evde yapılacaktır.
10) Cemaat fiziksel temastan uzak duracak (el sıkışma, musafaha, kucaklaşma vb.) ve sosyal mesafe kuralına riayet edecektir.
11) Camilerde sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracak nitelikte mevlit, toplu yemek vb. etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecektir.
12) Cami önlerinde dilencilere karşı alınan tedbirler en üst seviyeye çıkarılacak ve özellikle cuma namazı sonrasında sergi olarak tabir edilen sebze, meyve, giyim eşyası, oyuncak vb. ürün satışına izin verilmeyecektir.
13) Valilik ve müftülüklerce belirlenen yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerde ve uygun görülen alanlarda Cuma Namazı kılınabilecektir.
14) Camilerin kapalı alanları cuma vaktinde kapalı tutulacaktır.
15) Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecektir. Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaatin namaz kılınan alandan ayrılması sağlanacaktır.
16) Cemaat namaz kılınacak yerlere sosyal mesafeyi sağlayacak bir düzen dâhilinde (namaz kılınacak alanın her yönünden birer metre mesafe boş kalacak şekilde) alınacak namaz kılınacak alanlara belirlenen kapasite üzerinde cemaatin girmesine izin verilmeyecektir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.