EKİM NÖBETİ UYGULAYIN
Münavebe İle Topraklarımızı Koruyalım Verimi ArttıralımBitkisel üretimin esaslarından biri olan ekim nöbeti (münavebe) ile farklı bitkilerin birbirini...
Münavebe İle Topraklarımızı Koruyalım Verimi Arttıralım
Bitkisel üretimin esaslarından biri olan ekim nöbeti (münavebe) ile farklı bitkilerin birbirini izleyerek yetiştirilmesi, hem toprak hem de bitki açısından birçok yararlar sağlamakta. Aynı bahçe veya tarlanın üzerinde belirli bitkilerin, belirli bir sıraya göre arka arkaya yetiştirilmesi Ereğli topraklarının daha verimli hale gelmesi açısından büyük önem taşımakta.
Ekim sezonunun yaklaşmasıyla birlikte Ereğli’de daha verimli arazilerde tarım yapılabilmesi için münavebe sisteminin önemini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan ÖZGÜVEN, mevcut iklim ve toprak şartlarında azami bir gelir sağlayabilmek amacı ile kültür bitkilerinin birbirlerini karşılıklı olarak destekleyebilecek ve tamamlayabilecek bir şekilde ard arda ekilmesi gerektiğini söyledi.
Yıllardır süregelen şekilde her yıl ekim sistemi içerisinde hububatın yer almasının bir çok zararı olduğunu ifade eden Özkan ÖZGÜVEN “Ekim nöbeti uygulanmayan tarlalarda aynı toprak derinliğindeki besin elementlerinin azalması ve topraktaki dağılımlarının bozulması, farklı derinlikteki besin elementlerinden faydalanılamaması, hastalık ve zararlıların artması ve yabancı otların çoğalması gibi bir çok zarar görülmekte ve bunun beraberinde verim ve kalitede yüksek miktarda kayıp olmakta.” diyerek ekim nöbeti uygulanmayan tarlalarda bir kültür bitkisinin yetişmesine uygun olmayan yorgun toprakların arttığını sözlerine ekledi.
Özkan ÖZGÜVEN bu gibi zararların önüne geçilebilmesi için mutlak suretle ekim nöbetinin uygulanması gerektiğini hatırlatarak, “Ekim nöbeti uygulanan bir tarlada hastalık, zararlı böcek ve hayvanların kontrolü sağlanır. Örneğin; tarlaya üst üste buğday ekilirse, buğdayda hastalık yapan mantarlar yıldan yıla çoğalırlar. Bu mantarlar diğer hububat ekilişlerinde ve yabancı otlarda yaşamını sürdürdüklerinden buğdayın arkasından arpa, çavdar ve yulaf ekilmemeli, toprak otlardan temizlenmelidir. Kök ve kökboğazı hastalığının hakim olduğu tarlalarda hububattan sonra patates, bezelye, fasulye ve bakla ekilmemelidir. Çünkü mantar bu bitkilerde de yaşamını sürdürmektedir.” dedi ve özellikle Ereğli’de son yıllarda Mısır, hububat ve patates tarlalarında süregelen yanlış uygulamalar ile hastalık ve zararlıların çoğaldığını belirtti.
ÖZGÜVEN, ayrıca “Organik maddenin artırılmasında en önemli yöntem toprağa çiftlik gübresinin verilmesidir. Bununla beraber ekim nöbeti uygulamaları da toprakta organik madde miktarının artırılmasına yardımcı olur. Özellikle ilçemiz toprakları gibi organik maddece fakir olan topraklarda uygulanacak ekim nöbeti içerisinde çayır-mera ve baklagil yem bitkileri ile yeşil gübre ve örtü bitkilerinin yer alması, toprağın organik madde miktarının ve su tutma kapasitesinin artırılmasına yardımcı olur.” derken ekim nöbeti uygulanan tarlalarda gübrelerden daha çok fayda temin edildiğini ve gübre tasarrufu sağlandığını vurguladı.
Ekim nöbetinin erozyonun önlenmesi sayesinde kaliteli toprakların kaybolmadığına dikkat çeken İlçe Müdürü Özkan ÖZGÜVEN, sulu arazilerde ilk yıl hububat eken üreticilerin ertesi yıl Fiğ+Tahıl ekebileceğini ve sırayla şeker pancarı ve baklagil ekebileceklerini söyledi. Yine sulu arazilerde 4 yıl yonca üretimi yapan üreticilerin yoncanın ardından Mısır ve şeker pancarı ekmesinin doğru olacağını belirten ÖZGÜVEN, kıraç arazilerde ise örnek olarak hububat ekilişi sonrası fiğ+tahıl ürünü ve ardından nadas uygulanmasının doğru olacağını ifade etti.
Ekim Nöbeti (Münavebe) uygulamasın için bazı örnekler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
YIL 1.YIL 2.YIL 3.YIL 4.YIL
SULU ARAZİLERDE UYGULANACAK SIRALAMA ÖRNEKLERİ
1 Hububat (Buğday,Arpa) Fiğ+Yulaf Şeker Pancarı Baklagil (Nohut)
2 4 yıllık Yonca Mısır Şeker Pancarı Baklagil
3 Fiğ+Tahıl Ayçiçeği Hububat Mısır
4 Hububat (Buğday,Arpa) Silajlık Mısır Fiğ+Yulaf Patates
5 Hububat (Buğday,Arpa) Fiğ+Yulaf Şeker Pancarı Baklagil
6 4 yıllık Yonca Mısır Şeker Pancarı Baklagil
KURU ARAZİLERDE UYGULANACAK SIRALAMA ÖRNEKLERİ
1 Fiğ Hububat Nadas
2 Baklagil Hububat Nadas
3 Hububat Fiğ Nadas
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.