EREĞLİ ÇİFTÇİSİNİN YENİ UMUDU; JAPON ARMUDU
Çiftçiler için tarımsal ürün çeşitliliğini sağlamak ve yeni üretim olanakları oluşturmak amacıyla başlatılan ‘Çiftçinin Yeni Umudu Japon Armudu’ projesi kapsamında, Ereğli’de Japon armudu yetiştiriciliğine başlandı.
Çiftçiler için tarımsal ürün çeşitliliğini sağlamak ve yeni üretim olanakları oluşturmak amacıyla başlatılan ‘Çiftçinin Yeni Umudu Japon Armudu’ projesi kapsamında, Ereğli’de Japon armudu yetiştiriciliğine başlandı.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 2016 yılı Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) Mali Destek Programı kapsamında desteklenen; Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile çiftçiler, Japon armudu yetiştirmeye başladı.
Proje kapsamında Ereğli’nin Belceağaç Mahallesi’nde Belceağaç Muhtarı İsmet Akgül’e ait 25 dekarlık uygulama alanında yetiştirilmeye başlanan ürün ile Ereğli’de ki tarımsal çeşitliliğin arttırılması planlanıyor.
Japon Armudu, Japon armudunun meyveleri orta büyüklükte, açık kahverengi üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Japon armudunun meyvesi beyaz etli, bol sulu, aroması yüksek ve lezzetlidir. Japon armudunun en büyük avantajı soğuk hava depolarında uzun süre muhafaza edilebilmesidir. Japon armudunun genişliği altmış bir santimetre, uzunluğu elli üç santimetre ve ağırlığı ise yüz kırk gramdır. Japon armudunun ağacı dikine ve kuvvetli büyür. Japon armudunun meyvelerinin daha verimli olması ve istenilen büyüklüğüne gelmesi için seyretme muhakkak yapılmalıdır. Japon armudunun taç çiçeklenmesi ile hasat zamanı arasında yüz yirmi beş gün ile yüz otuz beş gün arasında bir süre gerekmektedir. Japon armudunun hasat zamanı Ağustos ayının ikinci ve üçüncü haftasıdır. Japon armudu ülkemizde geniş bir coğrafyada yetiştirilebilmektedir. Japon armudu soğuğa dayanamaz, daha çok sıcak havayı sever. Japon armudu toprak çeşidi olarak derin, organik maddelerce zengin, geçirgenliği yüksek toprakları sever. Japon armudu kireç oranı yüksek ve alkali olan toprakları sevmez. Soğuklama ihtiyacına göre erken hasat olan çeşitleri Eğe ve Akdeniz bölgesinde, diğer çeşitler ise İç Anadolu Bölgesinde yetişmektedir. Japon armudu kendi fidanları ile aşılama yapılabileceği gibi ayva fidanlarına da aşılama yapılabilir.
Japon Armudu Faydaları
- Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.
- Nezleyi tedavi eder.
- Hazımsızlık çekenler de hazmı kolaylaştırır.
- Çarpıntıyı önler.
- Sinirleri yatıştırır ve beyni çalıştırır.
- Kabızlığı önler.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Böbreklerin kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder.
- Tansiyonu düşürür.
- Kanı temizler.
- Gebelerde kusmayı önler.
- Eklem kireçlenmesinde ve romatizmal hastalıkların tedavisinde faydalıdır. Sağlıklı günler.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.