Ereğli Şeker Fabrikası 32. Kampanya sezonunu dualarla açtı
Şeker Fabrikasında düzenlenen program ile 2020-2021 sezonuna merhaba diyen Ereğli Şeker Fabrikasının bu sezon 1 milyon 400 bin ton pancar işlemesi bekleniyor.
Covid-19 salgını nedeniyle sade bir açılış programı ile 2020-2021 sezonunu açtıklarını söyleyen Ereğli Şeker Fabrikası Müdürü Mevlüt Dülger, “Yeni kampanya dönemimizin ülkemize, Ereğli’mize, çiftçilerimize, çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Allah kazasız, belasız bir kampanya dönemi geçirmeyi nasip etsin” dedi.
Ereğli Şeker Fabrikasının bu sezon 192 bin 716 dekar alanda 6 bin 744 çiftçi ile pancar ekim sözleşmesi yaptıklarını ve üreticilerden 1 milyon 400 bin ton pancar alımı yapacaklarını kaydeden Dülger, “Bu pancarın 1 milyon 350 bin tonunu işleyeceğiz. İşlenen pancar karşılığında yaklaşık 190 bin ton kristal şeker üretilecek. Yan ürün olarak 60 bin ton melas, 400 bin ton küspe elde edilecektir. Kampanya döneminde yaklaşık bin kişi istihdam edilecektir” dedi ve kampanya döneminin ilk pancarını getiren üreticiye hediyesini verdi.
Ereğli Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Yüksel İlaslan ise, yeni dönemin hayırlı olması temennisinde bulundu.
İlaslan, “Şeker pancarından şeker üretimi yolculuğunun yılmaz ve özverili paydaşları olarak yeni üretim yılının heyecanı ve gururuyla 2020-2021 kampanya dönemini karşılıyor, Ülkemizin “Bereketli topraklarını sofralara taşıyan” eşsiz üretim sermayesi şeker fabrikalarımızın kazasız, belasız ve verimli bir sürece ev sahipliği yapmasını yürekten diliyoruz.
Ülkemizin pancar şekeri sektöründe gıda egemenliğini tahkim edecek önlem ve çözüm önerilerine ihtiyacı olduğu kesindir.2018 yılında özelleşen çoğu şeker fabrikasının geçen üretim yılı olduğu gibi bu yılda, üretim taahhütlerini yerini getirememiş olması, sözleşme gereği aktarılması gereken kota haklarının Türkşeker’e devredilmemiş olması hukuki ve denetim yönünden de köklü bir değişikliğe gidilmesi kaçınılmaz kılmaktadır. Nitekim sektörümüzdeki bu boşluğun giderilmesi pancar üretiminin sürdürebilirliğinin tehlikeye girmesi, arz darlığı ve ithalat riski, nişasta bazlı şeker ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcılara alan açılması anlamları taşımaktadır. Bu tehlikelerin önüne geçerek, arz güvenliğimizi sürdürülebilir kılmak adını yeni düzenlemelerin ve sıkı denetimlerin acilen hayata geçirilmesi mücbir gözükmektedir.
Şeker sektörünün hammaddeyi garanti altına alan, birbirini denetleyen üretici, işçi, Devlet ve diğer sosyal katılımcılar ayağıyla yapılandırılması, şeker çalışanlarının sektörel hafızalarının ve emeklerinin bugün hayata geçmesi beklenen icraatlerle buluşturulması, gerekli atılımları tamamlayacak ana konulardır. Ayrıca ülkemizde C şekerinin üretimine yönelik tedbir alınması, ülkemizi gerek sektörel gerekse de küresel manada bir üst segmente taşıyabilecek bir üretim alanı olacaktır. Bu anlayışla, ülkemiz geleceğine ışık tutacak kalkınma hedeflerine biran evvel ulaşılmasını temenni eder 2020-2021 kampanya döneminin Şeker Fabrikamıza, sanayimize, çalışanlarımıza, pancar üreticilerimize ve ülkemize hayırlar getirmesini yürekten dilerim” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.