Ereğli’de Üretici İçin Yapılan Gölgelik ve Sıvatların Açılışı Yapıldı
Konya’nın Ereğli İlçesinde, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından üretici için yapılan Gölgelik ve Sıvatların açılışı düzenlenen törenle yapıldı.
Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan küçükbaş hayvancılık altyapısının desteklenmesi programı kapsamında hazırlan ve KOP Bölge Kalkınma İdaresince kabul edilerek desteklenen, bugün itibariyle de yapımı, inşası tamamlanarak küçükbaş hayvan yetiştiricilerimizin hizmetine sunulan “KOP ile Gölgelik ve Sıvat Yapımı Projesinin açılış töreni Yellice mahallesinde gerçekleşti.
Yellice mahallesinde düzenlenen programa Ereğli Kaymakamı, Ereğli Jandarma Komutanı,Kop başkanı, Siyasi Parti Temsilcileri ve Kurum Müdürleri katıldı. Projeyle ilgili bilgi veren Ereğli İlçe Tarım Müdürü Ahmet Aydın Sarıcayapmış olduğu açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
Bilindiği üzere, İlçemiz Ereğli tarım ve hayvancılık faaliyeti ve hayvansal ürün üretiminde yüksek bir kapasite ve potansiyele sahiptir. Özellikle süt üretimindeki yüksek potansiyeli nedeniyle sütün başkenti olarak tabir edilen ilçemiz tek başına çok sayıdaki il ve ilçelerimizin önünde yer almaktadır. Bunun yanında kırmızı et ihtiyacının karşılanması, daha uygun maliyetlerle üretimin sağlanması amacıyla büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine göre daha fazla desteklenerek hayvan varlığımız daha da artırılmalıdır.
İlçemiz küçükbaş hayvan varlığının daha yüksek seviyelere çıkarılması, küçükbaş hayvancılığın terk edilmemesi, teşvik edilmesi tüm ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de önemli konulardan birisidir. Bu amaçla Tarım ve Orman Bakanlığımız olarak gerekli desteklemeleri sağlamakla birlikte KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımız destekleriyle hayvancılık alt yapısının geliştirilmesi ile ilgili projeler tesis ederek üreticilerimizin hizmetine sunmaktayız.
Bu nedenlerle açılışını yaptığımız söz konusu proje ile genel manada; KOP Bölgesinde hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olduğu yerlerde gerekli altyapı ve modernizasyonun sağlanarak, hayvansal ürünlerde verim ve kalitenin arttırılması ilekatma değerin yükseltilmesi, hayvan sağlığının korunması ve refahının sağlanması ile yetiştiricilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.İlçemiz özelinde iseküçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı, ana geçim kaynağının küçükbaş hayvancılık olduğu Yellice, Melicek ve Karaburun Mahallelerinde yani mevsimsel olarak yayla hayvancılığı yapılan yerleşim birimlerimizin temel sorunlardan biriolan,hayvanların içme suyu ihtiyaçlarının temininde yaşanan zorluklara güneş enerjili dalgıç pompalar ile keson kuyulardan su çekmek ve yine tesis edilen modern suluklarla her daim temiz ve yeterli miktarda su temini ile hayvan sürülerinin gölgelenmesi, dinlenmesi, dolu ve aşırı yağışlardan korunabilmesi ve süt sağımında kolaylıklar sağlaması yoluyla hayvan refahı ve sağlığına katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
İlçe Müdürlüğümüzce sahada yapılan araştırma, tespit ve yetiştiricilerimiz ile yapılan görüşmeler neticesinde İlçemizdeki küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı, anageçim kaynağının küçükbaş hayvancılık olduğu Yellice, Melicek ve Karaburun Mahallelerinde yani yayla hayvancılığı yapılan yerleşim birimlerinin yaylalarında yaşanan temel sorunlardan birinin hayvanların içme suyu ihtiyaçlarının temininde yaşanan zorluklar olduğu anlaşılmıştır.
Bunlardan Yellice Mahallesinde 16 adet, Karaburun Mahallesinde 3, Melicek Mahallesinde 2 adet keson kuyunun mevcut olduğu, kuyulardaki suyun ortalama 4-5 m. derinlikte olduğu, sürü yöneticilerince genel olarak el ile küçük kovalar kullanılarak su çıkarıldığı, uygun ve sağlıklı olmayan suluklarda hayvanların sulanmaya çalışıldığı anlaşılmıştır.
Sürülerdeki hayvan sayılarının çok fazla olması, kuyulardan kova ile çekilen suyun hayvanların aynı anda sulanması için yetersiz olması, sulukların ise naylon leğenler, ikiye bölünmüş araç ve traktör lastiklerinden oluşması hayvanların yeterince sulanamaması sorunu ve önemli oranda bir iş gücü kaybı ortaya çıkarmıştır. Ayrıca yaylaların yapısı gereği hayvan sürülerinin dinlenip gölgelenebileceği,aşırı sıcak ve ani yağış gibi olumsuz hava koşullarında sığınabileceği bir yer bulunmamakta, söz konusu durumhayvan refahı ve verimliliğini olumsuz etkilemektedir. Bu altyapı eksikliğinin giderilmesi bölgede yayla hayvancılığı için çok büyük önem arz etmektedir.
Bütün bu bahsi geçen tespitler, sorunlar, belirlenen ihtiyaçlar ve amaçlar doğrultusunda İlçe Müdürlüğümüz proje birimince proje yazılarak KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunulmuş ve proje kabul görerek hayata geçirilmiştir. Böylelikle, İlçemiz YelliceMahallesi küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin otlakiye sahası içerisinde bulunan ve yoğun olarak yayla hayvancılığı yapılan 2200 metre rakımdaki yaylak bölgesinde kadimden beri yer alan keson su kuyularının bulunduğu 3 noktada gerçekleştirilmiştir. Bu 3 noktadan merkezi konumda olan 1 noktada 400 metrekare gölgelik, güneş enerji sistemi, pompa, suluk ve su deposu içeren bir yapı, diğer 2 noktada ise gölgelik hariç güneş enerji sistemi,pompa, suluk ve su deposu içeren ünite şeklinde tesis edilmiştir.
Proje 2023 güncel tutarı ile 3.020.000,00 TL’lik bir bütçe ile gerçekleştirilmiş olup tamamı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca karşılanmıştır.
Söz konusu projeyi uygun görerek destekleyen KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına, İlçe Müdürlüğümüz Proje Birimine, Muhtarıma, projeyi sahiplenen ve en başından sonuna kadar emeği geçen herkese şahsım ve kurumum adına teşekkür eder, üreticilerimize, ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim. Dedi.
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyelerine Proje alanı gezdirilerek bilgiler verildi ardından program son buldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.