EREĞLİ’DE VARLAR YOKLAR YÖNÜYLE GELİNEN NOKTA
-Yaylalarda mazide Konar-Göçerler,Yörükler vardı. Otlaklar ağırlıklı küçükbaş hayvanlarla dolu idi. Ova köylerinde topak ev denilen keçe çadırlarında Türkmen göçerler bulunur organik et ve süt ürünleri üretilirdi ve tüketilirdi.
-Bugün ne Toroslarda Yörükler ve sürüleri nede ovada keçe çadırlarında Türkmenler doğal turizme yönelik değerlendirilebilecek köy sistemlerini ve üretimlerini koruyamadılar ,organik üretim yapmıyorlar.
Bunun yerine kitlesel zirai ve süt ürünleri üretimi gerçekleştirilmekte ancak sütte ,ette ,yumurtada meyvede sebzede eldeki ürünler eski özellikli ürünler değil.
-Sayı olarak ve kapasite olarak Türkiye’nin sayılı at çiftlikleri ve at pansiyonları işletilmekte regülatör alanında belediyece yapılan küçük bir binicilik alanı var
- Tarım Bakanlığına bağlı üretim odaklı bir hara ve turizme yönelik at binicilik okulu ve TJK yarışlarının yapıldığı büyükhipodrum yok
-21500 Hektar sulak alan ve kuş gölü Ereğli bölgesinde idi Göl alanının büyük bir kısmı kurulduğundan ,bugün artık yerinde çorak bir toprak tan başka bir şey yok.
-Akgöl ve sulak alanın can suyu kesilmeden önceki son 25 yıllık yağış oranı ortalaması 325 mm iken göle giden can suyunun kesilmesi sonucu nemlenmenin oluşamaması vb faktör sebebiyle bu dönemden sonraki son 25 yılın yağış miktarı 282 mm seviyesindedir.
-Gölde ve sulak alanda olması gerekenin otuzda biri oranında su bulunmakta, şehir merkezi bağ bahçe ve ağaçlık alanlar ne yazık ki kurumuş durumda ve sonuçta yağmurun oluşabilme şartlarında değişiklik oluşmuş ve yağmurda yok.
-Orta Anadolu’nun en büyük doğal yolla meydana gelmiş ceviz ağacı popülasyonu İvriz Çayının şehre indiği Dereyüzü bölgesinde bulunmakta idi.
-Bugün Dereyüzü bölgesinde nemli havanın bulunmaması ile birlikte Ereğli’de ceviz üretimi
Yok denecek düzeye indi üretim belki 50 kat azaldı.
-Orta Anadolu’nun beton direksiz en büyük ahşap binası ,Regülatör tesislerindeki Belediyenin yaptığı ahşap Restaurant idi.
- Belediye Başkanı Aydın Selay dönemindeki yangında kül olan bu tesisin yerine aynı binanın yeniden yapılması hususunda ipe un serildi ve bu tesis maalesef yapılmadı.
- Konya Çumra Çatalhöyük’te uzun yıllar arkeolojik kazıların başında bölgenin turizme ve arkeolojiye kazandırılması için bir Hemşehrimiz ,EreğliliprofDr Gülay Sert katkı vermekte.
- Çok sayıda Ören yeri ve Hüyük var. Kayda değer arkeolojik araştırma vekazı çalışması yok
- Alman Teknik İşbirliği Kurumu (GIZ) Türkiye Direktörü Ereğlili Gülay Yaşın Islanmaz iklim değişikliği ile mücadele için Konya'nın Çeltik ilçesine bağlı Küçükhasan beldesindeki Akgöl, Türk - Alman bakanlıklarının işbirliğiyle yeninden hayata döndürülecek projenin başındadır.
-Ereğli Akgöl ve sulak alanın rehabilitesiiçin kapsamlı bir proje ve bir ekibimiz henüz yok.
-Ülkenin en büyük holdinglerinin birisinin (Albayrak holding) CEO görevinde bir Ereğlili oturmakta
-CEO ,DoçDr Ömer Bolat bey MÜSİAD eski başkanıdır ve MÜSİAD şubesi Ereğli de yok
-Albayrak Holdinge bağlı önemli tesislerden biri Ereğli’dedir
- (Albayrak tekstil)grubunun tesisinde kayda değer üretim ve istihdam yoktur.
-Mazide ,Ereğli il olmaz ise kendimi yakarım diyen her ne kadar bunu gerçekleştirmemiş ise debu çıkışı yapan duayenlerden bir belediye başkanı vardı.
-Şehirde çok sayıda mahalli yönetim deneyimli siyasetçi bulunmakta. Siyaset dünyasından pek çok isim ve pek çok partiden mazide siyaset yapmış siyasetçiler önemli kişilikler ve pek çok yeni siyasetçi namzetlerinin,herbiri yerel medyada gün be gün boy göstermektelerama şehrin 50 yıldır beklentisi olan vilayetliği ile alakalı her ne hikmetse konuşan tek bir KİŞİ yok.
-Teneke peynir olarak adlandırılan BeyazPeynir,Siyah Havuç ve Beyaz Kirazda ülke geneli rekor kabul edilebilecek üretim Obruk peyniri gibi kendine has özelliklerde cezerye ,şekerleme,pekmezli ürünler vb özgün ürünler ve dünyanın ilk tarım anıtı gibi turizme konu olabilecek pek çok değer bubölgede iken
-Bu ürünler ve değerlere yönelik tanıtım,festival, girişim ve ülke geneli bir marka gayreti bulunmamakta.
-Raşit Tolun Hoca tren yolu geçidinde Almanların Türkiye’de yaptığı en uzun Perçin köprü bulunmaktave halen kullanımdadır.
-Kentte yaşayanların büyük bir kesimin Bundan haberi yok.
- Ereğli’nin artan tarımsal su ihtiyacını karşılayabilmesi acısından hayati olan kapalı sistem sulama proje düşüncesi ve yatırıma yönelik ilk adımlar var.
-PankoBirlikte kayda değer hisse ağırlığı ile temsil edilen Ereğli’nin , birliğe bağlı çok sayıda Ereğlili pancar ekicisi çiftçisi var.
-Buna rağmenPankoBirlik grubunun Ereğli gibi büyük bir ilçede istihdam ve üretime dönük tek bir tesisi fabrikası yok
-Toroslar,Bolkar dağı Ereğli-Tarsus trakingparkuru gibi yeni gelişen turizm alanları var
-Birkaç dağcılık kulubü dışında geniş halk katılımlı Ereğli katılımlı faaliyet yok.traking güzergahında yeterli yol ,yeterli lojistik ve dinlenme yerleri yok.
- Türkiye’nin en büyük siyah havuç rekoltesi var
- Ülke çapında üretim yapan , isim yapmış ulusal marka olmuş Ereğlili Cezeryesi ve Şalgam
firmamız yok
-Ereğlili gıda mühendisi. Akademisyenlerce kayseri de peynir altı suyundan şalgam imalatı mümkün hale getirildi.-Ereğli de günlük üretilen 500 ton peynir altı suyunun belli bir değerlendirilebilmekte ise de bu usulde şalgam imalatı yok
-Ereğli yöresi belirli bir dönem ülke geneli kök boya ile üretim yapılan Aksaray,Konya ,Karaman,Kayseriilleri üretim bölgelerine benzer şöhretli en önemli halı üretim merkezi idi.
-Şehirde Bakanlıklara bağlı kök boya ve halıcılık araştırma merkezi gibi, Yüksekokul bünyesinde halıcılık bölümü açılması tarzı girişimler halıcılığın ihyası yönüyle çalışmalar eksik kaldığından ciddi miktar üretim ve satışta olmamakta.
- Mimar Sinan’ın kent merkezlerinde yaptığısadece 6 adet olan kervansaraylardan bugün ayakta kalan tek eser Ereğli’deki kervansaraydır.(Rüstem Paşa Kervansarayı)
-Kervansaray turistik amaçlı yada ,kültür merkezi amaçlı kullanımı mümkün iken bir dönem belediye itfaiye binası kullanıldı. son 30 yıldır kültürel acıdan kullanılamayan atıl bir eser durumunda
- ülke geneli en yüksek rekoltede beyaz kiraz üretimi bu bölgededir.
ülke geneli marka olan ve ülke geneli satış zinciri bulunan beyaz kiraz reçeli firmamız yok
- Rekolte olarak kirazı,domatesi,et üretimi,süt üretimi,elma üretimi önemli yer tutmakta
– Bunlara yönelik süreklilik arz eden kentin tanınırlığına katkı sağlayacak ve özellikle etin pastırma sucuk imaline yönelik araştırma ve proje ve teşvik yok.
-Ulucami ve Kervansaray dışında köprü ,türbe,Haremeyn vakfı ve çeşitli Harap Osmanlı Tarihi bina ve kent mimarisini temsil eden binalar han,hamam ,köprü ve eserler var.
- Eski Konak ,EskiEser,türbe ,Tarihi Sokak Restorasyonu şekliyle kapsamlı restorasyon çalışmasıyok
-Şehirde 40 bin bisiklet ve yarım asırlık yaygın bisiklet kültürü var
- düzenli Bisiklet yolu ve etkinlikleri yok
Konya’daki üniversiteye bağlı 2 fakülte ve 2 yüksekokul var
- Civar İller 25 yıllık süreçte üniversiteleşerek öğrenci sayısını 10 kat artırdı.
Ereğli’de kentin büyüklüğü ile orantılı yeterli öğrenci sayısı ve yeterli öğretim üyesi maalesef yok
ve Üniversitenin kurulabilmesi yönünde faaliyet göstermesi gereken kesimlerce ciddi bir gayret ve çalışma bulunmamakta.
- 3 Büyük ilde ve toplamda 6 şehirde Ereğli derneği var
Bu derneklere yönelik sinerji oluşturacak siyaset üzeri bulunabilen dernekler federasyonu yok-
-5 kentte Ereğlili öğrenci yoğunluğu bulunmakta ise de
Ereğlilerin sahipliğini yaptığı işlettiği,bu kentlerde biröğrenci yurdu yok
-Kent merkezinde bazı kamu kurumu yöneticileri hariç Ereğlili sivil toplum örgütleribaşkanları ,Dernek başkanı,Oda başkanı,Muhtar vbgörevlerdekilerin yaş ortalaması 50-55 yaş üstü
- Kentte binlerce üniversite mezunu ,nitelikli ,kendini yetiştirmiş gençlerimiz var, kentte değişime direnç nedeniyle bu tarz görevlere namzet olanlar var ise de görev alabilenler henüz yok.
-Türkiye’nin en geniş sulak alanında sazlık kamış üretimi var
Hediyelik eşya ,yalıtım ,dekoratif malzeme ,Neyvb üretim değerlendirmelerde ön plana çıkabilme gayreti ve arayışı yok
-Şehirde kendini Bekdik ,Kakcı,Macır ,Tatar,Çayan,Dağlı,Çerkez,vbhisseden var
-Ben bu kentliyim, bu Şehirliyim,Ereğliyim diyen düşünen,hisseden artık maalesef yok
- Avrupa’nın en büyük tur operatörü Ereğlili(Vural Öger)
-Ereğlili önemli turizmciler olmasına rağmen Ereğli’ye uğrayan turlar yok ,kentte konaklama ,destinasyon yok turizm aktivitesi yetersiz ve istenilen düzeyde çalışma yok
-Belkaya, SulukuyÇatmataEgrikuyuile Toros yaylaları iç turizme yönelikçeşitli imkanlar sunmakta
-Yaylalara yönelik altyapı ve tanıtım ve turizm konaklama tesisleri az ve yetersiz.
-Ereğli merkez mahalleleri yapımı roma dönemlerine kadar uzanan ve şehri 4 koldan geçen arklar sayesinde bağlık ve bahçelikti ,bu mahallelerde yaklaşık 500-800 bin civarında ağaç vardı .Şehrin yeşil Ereğli ismini alması bundandır.
-Bugün Doğal sebze ve meyve yetiştirilen bahçeler ve şehre bu yeşilliği ,güzelliği veren ağaçlar ,yeşil alanlar maalesef bugün yok
-Geleneksel Selçuklu ve Osmanlı mutfağının ve et ve hamur işlerinin hakim olduğu bir şehir mutfağı bulunmakta ,Türkiye Aşçılık milli takımı başkanı Ereğlili Rafet İncedir.
-Yerel mutfağımıza yönelik kitap ,yayın çalışması ,araştırma ve mutfak etkinlikleri henüz yapılabilmiş değil
-Şehirde ciddi sağlık sorunu kabul edilen çok sayıda kalp hastasıvar ,
-Kriz ve kroner bakım gerektiren durumlarda hastaların gidebileceği Kroner Yoğum Bakım Ünitesi henüz yok
Eregli’yidoğudan batıya gecen şehri çeşitli yönleriyle farklı kılan 3 ark var
-Demirköprü arkıhalen kullanımdadır.
Kentin yazın serinlemesine katkı veren ve merkezi bahçelerin sulanabilmesine
imkan sağlayan diğer Tarzan Uzun ve Gülbahçe-Üçgöz arklarıartık yok.
Sümerbank dokuma fabrikası kurulması sırasında Elagözbağlarında kuraklık dönemleri için tedbirenaçılan tuğla döşemeli derin su kuyuları içi toprakla doldurulduğundan bugün maalesef yok
- Şehrin ülke geneli en çok tanınan ismi orman gönüllüsü,orman dedesi Rahim Demirbaş Hoca var
-Hoca tüm mal varlığı bu amaçla harcamıştır.kentten ,kamu ve özel sektörden yeterli destek ve duyarlılık uzunca bir zamandır beklenilmesine rağmen hala yok.
- 200 bini Ereğli dışında ve 15 bini yurt dışında bulunan çevresi ve hiterlandı ile 175 bine merkezi ,toplamda 400 bin nüfusa hitap eden bu kadim şehrin
- Önemli konularda 50 yıla yakındır radikal kararlar alamamıştır.,Şehir ekonomisine yeni bir yön verememiş haliyleiklim,ekolojik dengenin bozulması, çevresel problemler,issizlikte,eğitim yönüyle turizmin geliştirilemesiyönleriyle geride kalmıştır.Gerekli olan sektörel değişikliklerikamu ve özel sektör yatırımları gündemine almadan tartışmadandaha öncelikledeortak paydalarda buluşmadan,iletişimdeki eksikleri,dayanışmayı,birlik ve beraberliği sağlamadan sektörel gelirleri artırmak büyüyen sorunları çözebilmek ne yazıkkimümkün görünmemektedir.
KOCA KENTİN VE SON 50 YILIN
BELKİ DE KISACA ÖZETİ BUDUR.
Sağlıcakla kalın
Mustafa Özyıldız
Kastamonu Üniversitesi
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.