EREĞLİ'DEN 25 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR
Mevsimi olmasına rağmen sofralarda ve ülke genelinde hak ettiği değeri göremeyen kırmızı pancar, Konya-Ereğli'den dünyanın 25 ülkesine ihracaatı yapılıyor.
Kırmızı pancar; Bağışıklık sisteminden sindirim sistemine, kalp ve damar hastalıklarıyla mücadeleden enerji verici etkisine kadar bir çok faydası ile dikkat çekiyor.Konya Ereğli'ye bağlı Kutören Mahallesi'nde yetiştiriciliği yapılan kırmızı pancar, Türkiye genelinde çok yaygın olarak üretilmemekle birlikte, içerisinde ki yüksek betanin sayesinde doğal gıda renklendiricisi olarak, meyve sularında, turşu olarak ve tozundan makarna ve ekmek gibi unlu mamullerinin renklendirilmesinde kullanılıyor.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Uzun yıllardır kırmızı pancar üretimi ve ihracaatı yaptıklarını belirten Ereğli Erkon Konsantre Fabrika Müdürü Gıda Mühendisi Orhan Özmen "Kırmızı pancar güçlü bir antioksidan etkiye sahip.Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi dolayısıyla içerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde virüs ile mücadele de olumlu etkileri bilinmektedir. Bunun yanı sıra içerdiği nitrat sayesinde kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde ve kan basıncının ayarlanmasında çok faydalıdır. İçerdiği nitrat sayesinde enerji verici etkisi dolayısıyla enerji içecekleri, protein takviyeleri ve bebek mamalarında kullanılmaktadır. İçerdiği nitrat, vücut da nitrit okside dönüşerek kırmızı pancarın damar sertliğini önlemede ve tansiyonu düşürmede olumlu etkisi vardır. " diye konuştu.
BİR ÇOK ALANDA KULLANILIYOR
Kırmızı pancarın Türkiye'de turşu sektörü haricinde son yıllara kadar çok yaygın olarak üretilmediğini belirten Özmen "2009 yılı ile birlikte sanayiye geçilmesiyle değişik tohum ve toprak analizinin faydaları sayesinde sektörün revaçta bir ürünü haline gelmeye başlamıştır.Genel olarak doğal gıda renklendiricisi, fresh sebze, turşuluk ve unlu mamüllerinin renklendirmesinde kullanılmaktadır.Türkiye genelinde 30.000 ton üretilmekle birlikte biz ise fabrika olarak yıllık 11.000 ton ham madde olarak işlemekteyiz ve 25 ülkeye ihraç etmekteyiz.Ekimi nisan ve mayıs aylarında, hasadı ise ağustos ayında yapılan 90 ile 110 gün arasında yetişen bir üründür.Dönümünden ile 9 ton arası verim alınmaktadır.Şeker pancarı gibi 45 cm'e ekilip ynı ekipmanlar ile asadı yapılmaktadır.Şeker pancarı üretimiyle benzerlik taşımaktadır." dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.