Ereğli'ye Özgü Yemekler
Konya Ereğli'ye Özgü Yemekler ve Tarifleri
ARABAŞI
MALZEMESİ:
Bir miktar su, Bir miktar un, 1 tane horoz, 1 kaşık karabiber, 1 paket yağ, 1 tane limon
ÇORBA YAPILIŞI:
Bir miktar un, bol yağda kırmızılaşıncaya kadar kavrulur. Daha önce pişmiş olan horoz kavrulmuş olan unun üzerine ince ince didilerek konur. Bir miktar tavuk suyu eklenir. 20 dakika kaynadıktan sonra limon ve karabiber ilave edilir. Daha sonra hamuru ile birlikte servis yapılır.
ARABAŞI HAMURU:
Tencereye normal bir şekilde su konarak iyice kaynatılır. Kaynayan suyun içine azar azar un konarak tahta kaşık ile karıştırılır. Belli bir kıvama gelince un konulmadan hamur karıştırılarak iyice pişirilir. Daha sonra hamurun kolay dağılması için tepsi su ile ıslatılarak hamur tepsiye dökülerek soğutulur. Daha sonra çorba ile servis yapılır. Mide ve barsak tembelliğine çok iyi gelir. Kış aylarında sıkça yapılır.
BEYAZ KİRAZ REÇELİ
Malzemeler:
• Bir kg. beyaz kiraz
• Bir kg. toz şeker
• Limon suyu
Yapılışı:
Öncelikle beyaz kirazın çekirdeklerini çıkartıyoruz ve kirazları bir tencereye koyuyoruz. Bu şekilde bir gece beklemesi tavsiye ediliyor ama hemen pişirebilirsiniz. Pişirme işleminiz sona yaklaşırken biraz limon suyu ekleyin. Beyaz Kiraz Reçeliniz hazır...
Vitamin ve mineral deposu olan meyvelerin faydaları saymakla bitmiyor.
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kiraz güçlü bir ağrı kesici.
Meyvelerin doğal şeker içerdiğini, ne kadar çok meyve tüketirse beyindeki sinir hücrelerinin de o kadar geliştiği ve meyve yemenin hafızayı canlandırdığını belirtiyor.
Meyvelerin mükemmel lif kaynağı olduğunun altını çizen vitamin ve mineral açısından çok zengin olan meyvelerin kalorilerinin az olduğunu ve kilo aldırmadığını. Güçlü bir ağrı kesici olan kirazda 20 kirazda 12-25 miligram arası antosiyanin.
BOZSULU ET YEMEĞİ
MALZEMELER: ½ kg Dolaman Mantar, 1/2 Kuşbaşı et, 2 Adet Biber, 2 adet Domates,1 baş Sarımsak, 1 yemek kaşığı Salça,1 – 2 kaşık Tereyağ, 3 – 4 çorba kaşığı Sıvıyağ, Tuz, Karabiber
YAPILIŞI: Güveç tenceresine tereyağ, domates, biber ve domalan mantarları yerleştirilir. İstenilirse kuşbaşı et ilave edilir. Tekrar domates, biber, sarımsak, tuz ve istenilen baharatlar kullanılabilinir.
BULGUR PİLAVI (ÇOBAN PİLAVI)
MALZEMELER:
2 su bardağı bulgur, 1 adet patates, 1 adet soğan, 2 çorba kaşığı margarin, 1 adet domates, 1 adet yeşil biber, tuz, kırmızı pul biber
YAPILIŞI:
1 baş soğanı küçük şekilde doğrayıp 2 kaşık margarin ile beraber pembeleştirin. Domatesi ve patatesi de küp küp doğrayın ve karışıma ilave edin. Yeşilbiberi küçük küçük doğrayıp soğan ve domatese ekledikten sonra tuz ve kırmızı pul biberi katın. 4 bardak su koyarak kaynamaya bırakıp, su kaynayınca, bulguru ilave edip pilav gibi demleyin ve servis yapın. Bölgemizde bulgur pilavı özellikle yufka ekmek üzerine dökülerekte servis edilmektedir.
CALLA YEMEĞİ
MALZEMELER:
Yarım kg. kuşbaşı et, 15-20 tane arpacık soğan, Tuz, karabiber, 750 gr. küçük boy patates, 2 adet defneyaprağı, Yarım demet maydanoz, 1 yemek kaşığı salça.
YAPILIŞI:
Etler margarin veya istenilen bir yağda çevrilir. Soğanlar ilave edilir. Biraz da soğanla çevrilir ve salça ilave edilir. Patatesler soyulduktan sonra hiç bölünmeden ilave edilir. Sebzeler hizasında su konulur. Tuz ve karabiber eklenir. Piştikten sonra servis tabağına alınır. Üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.
DOBALAN (DOLAMAN) GÜVEÇ
MALZEMELER: ½ kg Dolaman Mantar, 1/2 Kuşbaşı et, 2 Adet Biber, 2 adet Domates,1 baş Sarımsak, 1 yemek kaşığı Salça,1 – 2 kaşık Tereyağ, 3 – 4 çorba kaşığı Sıvıyağ, Tuz, Karabiber
YAPILIŞI: Güveç tenceresine tereyağ, domates, biber ve domalan mantarları yerleştirilir. İstenilirse kuşbaşı et ilave edilir. Tekrar domates, biber, sarımsak, tuz ve istenilen baharatlar kullanılabilinir.
ETLİ BAMYA YEMEĞİ
MALZEMELER: 250 gr kuşbaşı et, 150 gr kuru bamya, 3 soğan, 2 kaşık margarin, 1 limon, tuz, su (et suyu), 1 kaşık salça
YAPILIŞI: Kuru bamya limonlu suda hafif haşlanır, süzülür. Bir tencerede et bir miktar su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yağ ve ince doğranmış soğanlar konur. Kavrulur. Salça tuz limon, su (et suyu) ilave edilir. Su kaynamaya başlayınca haşlanmış bamyalar da konur. Özleşinceye kadar pişirilir. Suyu eksilirse sıcak su ilave edilir, sıcak sıcak servis yapılır.
ETLİ TOPALAK
MALZEMESİ: 1 kg yağsız dana kıyması, 1 su bardağı köftelik bulgur, 1 ad. yumurta, 1 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı un, Tuz-karabiber-kekik, 1 ad. soğan, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 yemek kaşığı salça margarin yağı-etsuyu veya sıcak su
YAPILIŞI: Geniş bir kabın içine eti, bulguru, yumurtayı ince kıyılmış maydanozu, unu, soğanı, tuzu ve baharatları koyup köfte hazırlar gibi iyice yoğrulur. Macun haline gelince ufak ufak yuvarlaklar yapılır. Diğer tarafta genişçe bir tencereye iki yemek kaşığı margarini eritip içine bir kaşık un konup kavrulur. Salçası da konduktan sonra nohutta katılarak 6-7 bardak sıcak su veya etsuyu konur. Kaynadıktan sonra diğer tarafta bekleyen etli malzememizi tencereye boşaltır. 15-20 dakika hafif ateşte pişirilir.
ETLİEKMEK
Etliekmekte etin güzel olması ve hamurun ince olması makbuldür. Eskiden et hiçbir zaman makinede çekilmezdi. Tahta tezgâhlarda bir çift bıçakla kıyılırdı. Etin içine biber, domates, maydanoz ve istenirse soğan doğranır. Normal etli ekmeklerde 60 gr kıyma, 100 gr sebze (soğan, domates, biber) kullanılır. Bu karışım mahalledeki fırına götürülür. Burada fırıncının mahareti ile mayalı hamurlar fırın küreği üzerinde elle ince ve uzun olarak açılır. İç konur ve üstü açık olarak pişirilir.
Günümüzde et, makinede çekilmektedir. Et, elde iki bıçak arasında doğranarak bu ekmek hazırlanırsa buna bıçak arası, et ve peynir karışık olarak yapılırsa bu çeşidine de Mevlânâ denilmektedir. Bu ekmeğin sadece peynirlisi de yapılmaktadır. Bazen ıspanaklar evde hazırlanarak, fırınlara götürülüp açık veya kapalı pişirilmesi sağlanmaktadır. Aileler, özellikle hafta sonları bu börekleri yaptırmakta ve aile bireyleri bir araya gelerek hep birlikte yenmektedir
Etliekmek Tarifi: (1 kişilik)
Gerekli malzemeler:
2 soğan
2 domates
2 sivribiber
Yarım demet maydanoz
250 gr. bıçakarası et
Yarım ekmek hamuru
Tuz, karabiber
KAYISILI YEMEĞİ
MALZEMELER:
1 kg Kuş başı ya da kuzu eti, 1 kg Kuru Kayısı, 1 – 2 yemek kaşığı Tereyağı, 1 su bardağı Çay Şekeri
YAPILIŞI:
Et ile tereyağı kavur. Kavrulan ete su ilave edilip etin pişmesi beklenir. Et piştikten sonra kuru kayısı ( çekirdekli tokoloğlu kayısı çeşidi ) yıkandıktan sonra ilave edilir. Piştikten sonra şeker ilave edilir. Afiyetle yenir.
UZUN KABAK YEMEĞİ
MALZEMESİ:
Bir adet taze uzun kabak (50-80 cm arası olması tavsiye edilir), 1 kg kemikli kuzu eti, 500 gr üzüm koruğu, yoksa limon veya limontuzu, 1 kg domates, 3 - 4 baş soğan, 3 - 4 biber.
YAPILIŞI:
Uzun kabağın kabuğu soyulur, uzunlamasına bölünüp, parmak büyüklüğünde dilimlenir. Domatesler normal boyutta dilimlenir. Soğan ince doğranır, biberler doğranır. Üzüm koruğunun suyu çıkarılır, süzülür. Tencerenin en altına etler konur. Üstüne dilimlenmiş kabaklar yerleştirilir. Üstüne soğan yerleştirilir, Üstüne dilimlenmiş domatesler yerleştirilir ve biberler yerleştirilip tuz, biber, üzüm ekşisi konur. Tencerenin kapağı kapatılarak 45 -50 dk kaynatılır. Çatal veya kaşıkla pişmesi kontrol edilir.
Ereğli’mize ait bu kabak yemeği, boyu ortalama 80 – 150 cm olan uzun kabak adı verilen özel bir kabak türü ile yapılır. Bu yemeğin özelliği bol et ve ekşi kullanılmasıdır. Oldukça güzel bir yemektir. Bir gün beklemişi daha lezzetli olmaktadır. Afiyetle yenir.
YOĞURT ÇORBASI
MALZEMELER: Tereyağı, 150 gr. Ereğli Koyun Yoğurdu, 50 gr Pirinç, 80 gr mercimek, Nane, Etsuyu
YAPILIŞI: 8 kişilik tencereye, et suyunu, ezdiğiniz yoğurduda katın hiç durmadan karıştırınız. Kaynayınca içine mercimek, pirinci ilave ediniz. Ve tekrar karıştırın bırakın. Çorba kaynayıncaya kadar bekleyin, kaynayınca bir iki kez daha karıştırın ve 2-3 dak. bekleyin. Çorbayı ateşten indirin ve tavanın içine tereyağı koyun iyice kızarınca tuz atın daha sonra ateşten indirin ve çorbanın üzerine naneyle birlikte dökün.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.