1. HABERLER

  2. Gıda Denetimleri Aralıksız Devam Ediyor

Gıda Denetimleri Aralıksız Devam Ediyor

Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Gıda Birimin tarafından Temmuz, Ağustos ayları ve Eylül ayı ilk yarısında da Gıda ile ilgili...

A+A-

Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Gıda Birimin tarafından Temmuz, Ağustos ayları ve Eylül ayı ilk yarısında da Gıda ile ilgili işyerlerinin denetimlerinin ve gerekli analizlerin yapılması için numune alımları yoğun bir şekilde sürüyor.

İlçemiz Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan ÖZGÜVEN; Gıda üreten, satan işyerlerinden numune alınarak, Ekmekten, Beyaz Peynirden, Yumurtaya, Salamdan, Üzüme kadar çeşitli gıdalarda analiz yaptırdıklarını belirterek, analiz sonuçlarının olumlu olmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi. ÖZGÜVEN, Temmuz, Ağustos ayları ve Eylül ayı ilk yarısında toplamda gıda üreten, satan ve toplu tüketimi yapılan işyerlerinde 160 adet denetimin yapıldığını ve bu denetimler esnasında, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen 2013 Yılı Gıda Kontrol Planı kapsamında, Alo Gıda 174 şikayet hattına gelen şikayetlere istinaden ve denetimler esnasında gerek görüldüğü hallerde muhtelif ürünlerden 37 adet numune alındığı ifade etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan ÖZGÜVEN hangi kriterlere göre analiz yapıldığını da şu şekilde sıraladı.

- Et ürünlerinde (Sosis,salam,sucuk) domuz eti yada tek tırnaklı hayvan eti aranması ( sahtekarlığa yönelik )

- Kırmızı Et ürünlerinde kanatlı hayvan eti aranması ( sahtekarlığa yönelik )

- Kıymada soya aranması ( sahtekarlığa yönelik )

- Beyaz Peynir, Kaşar Peyniri ( insan sağlığına zararlı natamisin antibiyotiği ve koruyucu madde sorbik asit analizi )

- Yoğurt ( insan sağlığına zararlı natamisin antibiyotiği ve jelatin analizi )

- UHT Süt ( Sterilite kontrolü ve kanserojen olan aflatoksin M1 analizi )

- Yumurtada ortalama ambalaj ağırlığı (sahtekarlığa yönelik)

- Yaş Üzüm ( kanserojen olan zirai ilaç kalıntısı analizi )

- Armut ( kanserojen olan zirai ilaç kalıntısı analizi )

- Şeker ve Şekerleme ( Fazla miktarı insan sağlığına zararlı renklendirici boya miktarı tespiti )

- Balda saflık kriterleri analizi (sahtekarlığa yönelik)

- Reçel ( Fazla miktarı insan sağlığına zararlı koruyucu madde sorbik ve benzoik asit analizi )

- Sirke ( sahtekarlığa yönelik Asetil Metil Karbonil analizi )

- Yaş Pasta ( Fazla miktarı insan sağlığına zararlı koruyucu madde sorbik ve benzoik asit analizi )

- Fındık ( kanserojen olan aflatoksin analizi )

- Kırmızı Pul Biber ( kanserojen olan aflatoksin analizi )

- Fındık Ezmesi ( GDO analizi )

- Bebek Maması ( GDO analizi )

- Ekmek ( sahtekarlığa yönelik Gramaj kontrolü, fazlası insan sağlığına zararlı tuz miktarı tespiti )

- Un ( Ekmek yapımında kullanılmasına yönelik kriterlerin tespiti için Kül ( kepek ) ve protein analizi )

- Rakıda metil alkol miktarı tespiti ( belli bir limit altında olması gerekiyor )

Özkan ÖZGÜVEN, bu numunelerin, Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Konya, Ankara, Adana ve Antalya Gıda Kontrol Laboratuarlarındayaptırılananalizleri sonucu 23 tanesinin Türk Gıda kodeksine uygun bulunduğu, diğerlerinin analiz sonuçlarının ise henüz ulaşmadığı belirtti ve denetimler esnasında 5996 sayılı kanuna aykırı hareket eden 10 adet işletmemize de 60.161 TL idari para cezası uygulandığı sözlerine ekleyerek vatandaşların gıda ile ilgili her türlü şikayetlerini Alo Gıda 174 şikayet hattına bildirebileceklerini hatırlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.