İlçe Tarım Müdürlüğünün Tarla Faresiyle Mücadele Başlattı
Ereğli İlçe Gıda, Tarım Müdürlüğü, Bünyesinde bulunan Teknik personele tarla faresi ile mücadele eğitimi verildi.
Ereğli Gıda Tarım Müdürlüğü bahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte ilçe Tarım Müdürlüğü binasında tarla faresi ile biyolojik mücadele konusunda Teknik Personele İl Müdürlüğü konu uzmanlarınca eğitim verildi.
Çiftçilerinmahsullerine zarar veren Tarla faresi ile kimyasal mücadele iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. "Kış şartlarının sert geçmemesi nedeniyle tarla faresi artış göstermektedir. Ancak en uygun mücadele zamanı kıştan çıktıkları Şubat, Mart, Nisan ayları ve en zayıf oldukları içinde bulunduğumuz dönem olup, mücadelede geç kalınmamalıdır.Bu dönemin önemine dikkat çekmek ve iyi ve doğru mücadele için İlçe Tarım müdürlüğünde uzman ekip tarafından bilgilendirici eğitim verildi.
Tarla Faresi ile mücadelede geç kalınmamalıdır. Tarla faresi mücadelesinde zehirli buğday kullanılmakta olup zehirli buğday İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden temin edilebilmektedir. Zehirli buğdayı ayrı ayrı zamanda değil bütün çiftçiler aynı zamanda atarsa tarla faresi ile tam mücadele edilmiş olur"
Yapılan Eğitim Toplantısında içinde bulunduğumuz bu döneme dikkat çekilerek
Tarla fareleri ile mücadelede dikkat edilecek konulara değinildi.
Tarla Fareleri ile Kimyasal Mücadele Ne zaman ve Nasıl Yapılmalıdır!
Tarla fareleri, Kültür bitkileri ile çayır mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini(özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar. Beslendikleri alanlardaki besin tükendiğinde başka alanlara geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin tarla faresi günde ortalama 15-17 gr yeşil, 10-13gr kuru yem yer. Kayıp zarar yoğunluğuna bağlı olarak %100’ e kadar ulaşabilir. Zararlı olduğu bitkiler: Genelde tüm tarla, bahçe ve çayır mera bitkileri ile sebze ve meyvelerde zarar yapmaktadırlar. Ayrıca genç orman ağaçları başlıca konukçularıdır.
Tarla faresine karşı kimyasal mücadelede zehirli yem kullanılır.
Dış etkenlerle ya da besin maddelerinin yetersizliği nedeniyle terk edilen sistemlerdeki galeri ağızlarına: işlek olmayan delik; çalışan sistemlerdeki galeri ağızlarına ise işlek denir.
Hazırlanan zehirli yemden her işlek deliğe 3-4 tane buğday bırakılır. Ancak zehirli buğdayların el değmeden, flinta, karton veya bir daha kullanılmayacak tahta kaşıklar yardımıyla bırakılması gerekir.
Tarla faresi mücadelesinde başarıya ulaşabilmek için mutlaka "toplu ve tarama mücadele" tabir edilen yöntem uygulanır. Bu nedenle ilaçlama yapılacak alanlarda tarla ayrımı yapılmaksızın tüm üreticilerin mücadeleye katılması sağlanmalıdır. İlaçlamalarda 3-4 ay sürdürülen toplu mücadeleler sonrasında başarılı sonuçlar alınmaktadır. Mücadele sırasında, etkili tarlalarda ve anız alanlarında ilaçlanmayan bölüm bırakılmamalıdır. Ferdi mücadele ancak küçük ve kapalı alanlarda başarılı olur.
Doğal dengenin korunması için tarla faresi mücadelesinden hemen sonra yani ertesi gün ölü farelerin toplanması ve toprağa derince gömülmesi gerekir.
Tarla faresi mücadelesi yılın her ayında yapılabilir. Ancak en etkili olanı, kışa girmeden önce sonbaharda veya kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbaharın erken devrelerinde yapılan mücadeledir. Yeşil aksam tarlayı kapladıktan sonra mücadele güçleşir ve başarı şansı azalır.
En uygun ve etkili mücadele zamanı tarla farelerinin kıştan çıktıkları İlkbahar dönemidir. Ancak fare yoğunluğu fazla ise Sonbahar döneminde de mücadele yapılabilir. Uygulamada aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir;
1-Tarlalardaki delikler bir gün önceden kapatılmalıdır,
2- Ertesi gün açılan işlek deliklere el değmeden kaşık veya kamışla her deliğe 5 adet zehirli buğday konulmalıdır.
3- Ölü fareler toplanıp derin bir çukura gömülmelidir.
4- Zehirli yeme hiçbir surette el değdirilmemelidir.
5- Ancak toplu mücadele ile başarı sağlanabilir.
Meskun mahallerde ve evlerde problem olan fareler Müdürlüğümüz konularına dahil değildir. Zehirli Buğdayın meskun mahallerde ve evlerde kullanılması insan ve hayvan sağlığı açısından tehlikelidir. Hazırlanan zehirli buğday sadece tarla faresi mücadelesi için tavsiye edilmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.