Kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği Cevizli Sucuk
Konya'nın Halkapınar ilçesinde geleneksel yöntemlerle imece usulü evlerde cevizli sucuk yapımı devam ettiriliyor. Ailelere ek gelir kaynağı ve kış aylarının protein kaynağıolan cevizli sucuk yapımı gelecek kuşaklara aktarılırken kışın vazgeçilmez yiyeceği
Konya'nın Halkapınar ilçesinde geleneksel yöntemlerle imece usulü evlerde cevizli sucuk yapımı devam ettiriliyor. Ailelere ek gelir kaynağı ve kış aylarının protein kaynağıolan cevizli sucuk yapımı gelecek kuşaklara aktarılırken kışın vazgeçilmez yiyeceği olarak dolaplarda yerini alıyor.
Halkapınar'ın mahallelerinde ürettikleri üzümlerden geleneksel usül ve yöntemlerle pekmez elde eden mahalle sakinleri, pekmez, doğal şeker, nişasta ile cevizi sucuk haline getiriyorlar.
Cevizli sucuk yapan mahalle sakinleri, "Aile büyüklerimizden öğrendiğimiz yöntemlerle önce üzümleri kaynatarak pekmez haline getiriyoruz. Daha sonra iplere dizdiğimiz cevizleri nişasta, su ve pekmez ile hazırladığımız bulama ya da şıra diye tabir ettiğimiz karışıma ara ara üç dört kez batırarak yaptığımız cevizli sucukları daha sonra açık havada kurutuyoruz" dedi.
İlçe'de vatandaşların kış aylarında soğuklarla mücadele etmede önemli ikramlığı ve gelir kaynaklarından biri olan cevizli sucuk, ilçeyi ziyaret edenlerce doğal yöresel ürün olarak da hediyelik çeşitler arasında yer alıyor.
Cevizli Sucuğun Faydaları
Önceleri kışın tüketilmek için cevizli sucuklar kurutulur ve kış aylarında insanlar gerekli enerji ihtiyaçlarını cevizli sucuk ile karşılardı. Yüksek enerji değerine sahip olan cevizli sucuk aynı zamanda içerdiği besin kaynakları bakımından da önemli gıda maddelerinden biri haline gelmiştir. 100 gr. Cevizli Sucuk 332 kcal enerji verirken, 139 mgr. Fosfor, 1260 mgr Potasyum ve 33 mgr. Sodyuma sahiptir. Sodyum bakımından fakir potasyum bakımından zengin olması kalp- damar hastalıklarının önlenmesi açısından önemini artırmaktadır. Cevizli sucuğun besin içeriği, üretim aşamasında kullanılan bal, süt, dut, ceviz veya fındığın kalitesiyle ilgilidir.
Cevizli Sucuk; K, Ca, S, P,Mg, Cu, Zn, l, Cl, SiO, CaO gibi mineraller vardır. Enerji değeri yüksek proteinler de içerir. Ayrıca suda eriyen (A,D,E,K) vitaminler ile B grubu vitaminlere de sahiptir. Dolayısıyla vücut doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasında, hormon, enzim üretiminde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde cevizli sucuk önemli etkiye sahiptir.
Son 30 yıl içinde kanser, kalp hastalıkları ve kısırlık vakalarında önemli artışlar olmuştur. Bunun önemli nedenlerinden biri selenyum mineralinin yeterince tüketilmemesinden kaynaklanmaktadır. Günlük ihtiyaç 70-100 mcg arasındadır.
ABD'de 1312 hasta üzerinde yapılan araştırmalarda, 200 mcg selenyum alımıyla prostat kanseri %63, akciğer kanseri %47, kolorektal kanserde %58 azalma olduğu tespit edilmiştir. Genel olarak tüm kanser türlerinde ortalama %37 azalma bulunmuştur.
Cevizli sucuk selenyum minerali içeren ender gıdalardan biridir. Yapımında bal, süt, ceviz veya fındık, dut ve un kullanılan cevizli sucuk selenyum açısından zengindir. Bu itibarla kanser, kalp-damar hastalıkları, kansızlık ve iktidarsızlık problemi çeken insanların hemen her gün tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.