KÖKAT “ DOLARDAKİ ARTIŞ GIDA FİYATLARINA DA YANSIDI
DAHA DA YOKSULLAŞTIK…Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat,” Mutfak enflasyonunda artış aylık yüzde 1.18 ve son oniki aylık yüzde 14.47, dört...
DAHA DA YOKSULLAŞTIK…
Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat,” Mutfak enflasyonunda artış aylık yüzde 1.18 ve son oniki aylık yüzde 14.47, dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.345TL,yoksulluk sınırı 4.380 TL olarak belirlenirken, bir kişinin geçim maliyeti 1.628 TL’ oldu.
Ağustos 2015 ayı açlık ve yoksulluk sınırı değerlendirmesini yapan Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat ”TÜRK-İŞ araştırmasına göre 2015 Ağustos ayı itibariyle; Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gerekenØ gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.344,58 TL, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim,Ø sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.379,73 TL’dir.
TÜRK-İŞ hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir ayda 16 TL arttı. Aylık artışlar birikerek 2015 yılının ilk sekiz ayı sonunda ailenin mutfak harcamasına 112 TL ek yük olarak yansıdı. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise yılbaşına göre 366 TL oldu. Dar ve sabit gelirli kesimlerin, başta ücretli-maaşlı çalışanlar ile emeklilerinin gelirlerinin yüzdeli oranlarla, enflasyonun üzerinde artırılması geçim koşullarını iyileştirmek için yeterli olmamaktadır. Gelir artışlarında öncelikle temel alınması gereken husus, gelir düzeyinin insan onuruna yaraşır bir tutarda belirlenmesidir.
2015 yılının ikinci yarısında aylık net asgari ücret 1.000,55 TL’ye yükselmesine karşın, bekar olan bir çalışanın yaşama maliyeti bu ay 1.628 TL olarak hesaplanmaktadır. Aradaki fark yoksullaşmanın boyutunu ortaya koymaktadır. Bu farkı gidermeden enflasyon kadar ücret artışına gidilmesi, var olan olumsuz geçim koşullarının ve dolayısıyla yoksulluğun sürdürülmesi anlamındadır. Konfederasyonumuzca hesaplanan tutarlar ücret düzeyi olmayıp haneye girmesi gereken toplam gelir miktarıdır. Ancak çoğu zaman haneye girmesi gereken gelir ile ele geçen gelir arasındaki fark arttıkça geçim koşullarının yükü de artmaktadır. Hanede çalışan sayısının sınırlı ve fakat ele geçen ücretin yetersiz olduğu durumlarda, hanenin “insanca geçim için” yapması gereken harcama tutarı azalmaktadır. Önümüzdeki dönemin temel önceliği, yaşama ücretinin artırılması ve emeğin milli gelirden aldığı payın yükseltilmesi olmalıdır.
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2015 Ağustos ayı itibariyle şöyle olmuştur: Dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari· harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,18 oranında artış gösterdi. Yılın ilk sekiz aylık dönemi sonunda artış oranı yüzde 9,11 oldu.· Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 14,47’dir.· Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,53 olarak hesaplandı.·dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.