Konya Lavantanın Merkezi Olacak
Kırsal bölgelerde alternatif ürün ekimini teşvik eden Konya Büyükşehir Belediyesi, tarım şehri Konya’yı lavantanın merkezi yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Kırsal bölgelerde alternatif ürün ekimini teşvik eden Konya Büyükşehir Belediyesi, tarım şehri Konya’yı lavantanın merkezi yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl deneme amaçlı ekimi gerçekleştirilen lavantalardan başarılı sonuç elde edilmesi üzerine bölgede üretimi artırmak için Büyükşehir Belediyesi üreticiye 1,2 milyon adet lavanta fidesi desteğinde bulundu.
Konya Büyükşehir Belediyesi, şehri lavanta üretim üssü haline getirmek için üreticiye 1,2 milyon adet lavanta fidesi desteğinde bulundu.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi olarak temel hedeflerinden birisinin de kırsalda yaşayan vatandaşların gelirini artırmak olduğunu ifade ederek, bunun için çeşitli alanlarda yeni deneme ekimleri gerçekleştirdiklerini söyledi.
LAVANTA FİDELERİNİN TOPLAM BELEDİ 1,7 MİLYON TL
Güneysınır ilçesini lavantanın merkezi yapmak için çalıştıklarını dile getiren Başkan Altay, “Bu yıl itibariyle 720 bin metrekarelik alanda ekilmek üzere 1,2 milyon adet lavanta fidesini Güneysınırlı hemşehrilerimize dağıttık. Lavanta fidelerinin toplam beledi 1,7 milyon TL. Böylece katma değeri yüksek lavanta yağı, lavanta çiçeği, lavanta balı üretimini ve lavanta turizmini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Özellikle yağışın az olduğu bölgelerde ve sulanamayan arazilerde lavanta üretimiyle çiftçimize ek bir kazanç sağlamak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
ŞEHRE DİSTİLASYON MERKEZİ KAZANDIRILDI
Güneysınır ilçesinde KOP idaresiyle birlikte 1,8 milyon lira maliyetle distilasyon merkezi yaptıklarını aktaran Başkan Altay, “Distilasyon merkezimiz 2021 yılının bahar aylarından itibaren faaliyete başlayacak. Böylece bölgede üretilen lavantalar imalat sürecinden geçirilecek ve lavanta yağına dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmış olacak. Yaptığımız deneme inşallah başarılı olacak ve Konya’da diğer sulanamayan alanlarda da lavanta üretimini yaygınlaştıracağız.” diye konuştu.
Güneysınır Belediye Başkanı Ahmet Demir, lavanta konusunda verilen destekten dolayı çiftçinin çok memnun olduğunu belirterek, Başkan Altay’a teşekkür etti.
Güneysınır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Kurşun, lavanta projesini Güneysınır’ın ufkunu ve geleceğini değiştirecek bir proje olarak gördüklerini söyledi.
Güneysınır’ın ismini lavantayla duyurmak istediklerini belirten çiftçiler ise, lavantanın veriminin ve kazancının yüksek olduğunu belirterek, kendilerine her zaman destek olan Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a teşekkür ettiler.
BÜYÜKŞEHİR’İN DESTEĞİ İLE 720 DEKAR ALANA LAVANTA EKİLDİ
Türkiye’de 2020 yılı itibariyle yaklaşık 12 bin dekar lavanta üretim alanı bulunuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin tek seferde yaptığı bu destekleme ile 720 dekar (720 bin metrekare) alan ekildi.
FİDE DİKİM MAKİNASIYLA ÜRETİCİNİN MALİYETİ AZALIYOR
Modern tarım tekniklerinin uygulanması ve işçiliğin azaltılması amacıyla çiftçiye büyük kolaylık sağlayan lavanta fidesi dikim makinası da Güneysınır’a kazandırıldı. Bu sayede üreticinin zamandan tasarruf ederek, işçilik maliyetlerindeki yükünün azaltılması sağlanıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, Güneysınır Belediyesi ile birlikte ziyaretçileri ağırlamak için 150 bin metrekare alanda ortak lavanta uygulama bahçesi de kurdu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.