Konya Ovasında Yağış Azlığı, Hububatın Rekoltesini Düşürecek
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda bu yıl yağışların mevsim normalinin altında olması, hububat rekoltesini olumsuz yönde etkileyecek.
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda bu yıl yağışların mevsim normalinin altında olması, hububat rekoltesini olumsuz yönde etkileyecek. Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, Konya Ovası'nın yağış yönünden kurak bir dönem yaşadığını belirterek buna bağlı olarak birçok çiftçinin halen hububat ekimi yapmadığını, ekim alanının daraldığını ve rekolte’nin de düşeceğini belirtti.
Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, 2015-2016 üretim sezonunda İç Anadolu'da yağış rejiminin çok dengesiz bir şekilde aldığını ve kuraklık sezonu yaşadığını hatırlattı. Bu yıl aynı durumun tekrarlanmaması için beklenti içerisinde olunduğunu ifade eden Çalış, "Yaklaşık 4,5 -5 aydır İç Anadolu'nun güneyi olarak bahsettiğimiz Konya, Karaman, Aksaray, Niğde bölgelerinde yeterli yağış olmadı. Bölgesel yağışlar olsa da tohum ile toprağı buluşturma anlamında yağış alınmadı."dedi.
Bu konuda alınacak bir tedbir olmadığına dikkat çeken Çalış şöyle konuştu: "Çünkü Konya bölgesinin 3'te 2'si doğaya bağlı tarım yapma zorunluluğu bulunan kıraç alanlardan oluşan geniş bir tarımsal alanı kapsamakta. Geçen yıl kurak geçen bir dönemden sonra bu yılda kurak iklim devam ederse Konya'da ekim alanlarında ciddi azalma olacağını tahmin ediyoruz."
Çiftçilere hububat ekiminde uygun zamanı beklemeleri için tavsiyelerde bulunduklarını da belirten Çalış, "Temmuz ayından bu tarafa yaptığımız değerlendirmelerde üreticilerimizi uygun tavdaki toprak ile tohumu buluşturmaları noktasında sabretmelerini tavsiye ettik. Eylül ve ekim aylarında da aynı tavsiyelerde bulunduk. Ama buğday ekimi açısından artık zaman daraldı. Üreticilerimizin ekim için beklemesine gerek yok. İlk fırsatta tohum ile toprağı buluşturma konusunda gayret göstermeleri lazım. dedi.
Yağışın az olması nedeniyle ekim alanında daralma ve rekoltede düşüş olacağını ifade eden Çalış, şöyle konuştu,
Konya Ovası'nda nadasa bırakılan arazi dışında yaklaşık 700- 800 bin hektarlık alanda her yıl hububat ekimi yapılıyor. Bu yıl yağışlar yetersiz ve bu şekilde devam ederse de ekili arazide yüzde 10 ila 15 oranında azalma olur. 2 milyon tonluk hububat rekoltesinde de de yine yüzde 10 ila 15 oranında düşüş olacağını tahmin ediyoruz.
Türkiye'nin buğday açısından yıllık 20 milyon ton gibi bir rekolteye ihtiyacı olduğunu hatırlatan Çalış, Ülkemizde buğday açısından yıllık 20 milyon ton gibi bir rekolteye ihtiyacımız var. Bu 2014-2015 sezonunda 23 milyon tona çıkarak rekor bir rekolte yakalandı. Geçen yıl yağış azlığından dolayı ekiliş alanları yeterli olmasına rağmen verim azaldı ve 18,5 milyon ton rakamına düştü. Bu yıl da yağışın yetersiz olması, ekim alanlarının azalması ve ekilen ürünlerdeki verim azalmasından dolayı rekoltenin durumunu kış yağışları gösterecek. Ama rekoltenin geçtiğimiz yılı geçmeyeceğini ve daha altında kalacağını tahmin ediyoruz. Ama Aralık ayından sonra iyi bir kış ve bahar ayı yaşanırsa rekoltenin 20 milyon tona ulaşma ihtimali de mevcut. Bu tamamen alacağımız yağışlara bağlı diye konuştu.
Yağış rejiminde bir dengesizlik olduğunu ve çiftçinin de bu durum karşısında borç erteleme yaptığını ifade eden Çalış, "Tarımdan kopan insanları tekrar tarıma döndürmek çok zor. Sayın Başbakan tarafından açıklanan Milli Tarım Projesi değerlendirilirken İç Anadolu'da Konya, Karaman, Aksaray, Niğde bölgesinin farklı ele alınması lazım. Çünkü bu proje kapsamında hububat desteklemeleri tüm Türkiye'de aynı uygulama yapılacak. Ama diğer bölgelerimize nazaran İç Anadolu Bölgemizde yaşanan kurak bir iklim ve su sıkıntısı var. Bu nedenle hububat desteklemelerinde bölgemizdeki çiftçimize daha yüksek ve farklı bir uygulama yapılmalı "dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.