Milletvekili Etyemez: Ülkemizi Tarımsal Üretimde Avrupa Birincisi Yaptık
Çiftçilerle buluşan Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Çiftçilerimize verdiğimiz desteklerle ülkemizi tarımsal üretimde Avrupa birincisi yaptık ve tarım ürünlerinde önemli bir ihracatçı ülke konumuna geldik.
Çiftçilerle buluşan Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Çiftçilerimize verdiğimiz desteklerle ülkemizi tarımsal üretimde Avrupa birincisi yaptık ve tarım ürünlerinde önemli bir ihracatçı ülke konumuna geldik. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz ve yeni desteklerle 2023 hedeflerini yakalayacağız.” dedi.
Ak Parti Konya Milletvekili ve Milletvekili Adayı Halil Etyemez, 24 Haziran seçimleri kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Karatay Şatır Köyü ile Hayıroğlu, Ovakavağı, İsmil ve Yarma Mahallelerini ziyaret eden Milletvekili Halil Etyemez, çiftçilerle buluştu. Milletvekili Etyemez’e Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Ak Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, İl ve İlçe Yönetimleri eşlik etti.
Yaptığı ziyaretlerde konuşan Halil Etyemez, Konya’nın tarımın merkezi olduğunu vurgulayarak çiftçilere verilen desteklere değindi. Etyemez, 2002 yılında 1.8 milyar lira olan tarımsal destek miktarını 2017 yılında 12.9 milyarliraya çıkarttıklarını, son 15 yılda ise çiftçilere toplam 105 milyar lira destek verdiklerini söyledi. Konya’nın verilen desteklerden önemli bir pay aldığının altını çizen Etyemez, son 16 yılda Konya’ya yaklaşık iki milyar lirası hayvancılık için olmak üzere toplamda 7 milyar lira tarımsal destek sağladıklarının altını çizdi.
MUHALEFETİN DESTEKLERDEN HABERİ YOK
Çiftçilerin en önemli giderleri arasında olan gübre ve yemden alınan KDV'yi kaldırdıklarını belirten Etyemez, “2003-2017 yılları arasında çiftçilerimize8.2 milyar lira mazot destekleme ödemesi yaptık. Çiftçilerimizin kullanmış oldukları mazotun yarısını destek olarak veriyoruz. Bu kapsamda, geçtiğimiz yıl için çiftçilerimize bu yıl yaklaşık 2 milyar mazot destekleme ödemesi yaptık.‘Çiftçiye mazot 3 lira olacak’ diyenler verdiğimiz desteklerden haberi yok. Zaten biz mazotu 3 liraya değil, daha altında bir fiyata çiftçilerimize veriyoruz.Diğer yandan 2002’de 83 milyon lira hayvancılık desteği verilmiş iken, bu desteği 2017 yılında 3.8 milyar liraya yükselttik. Küçükbaş hayvancılık yapan yetiştiricilerimize çoban istihdamında destek sağladık. Damızlık düve, manda, koç, teke üretim merkezleri kurulmasını destekleme kapsamına aldık. Mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri belirledik ve bu bölgelere ilave özel teşvikler sağladık. Sütte arz fazlası olduğu dönemde üreticileri düşük fiyat baskısına karşı korumak için müdahale alımları yaptık. Çiftçilerimizinuygun şartlarda finansmana ulaşmasını sağladık. Kredi faiz oranlarında ciddi iyileştirmeler yaptık.” dedi.
TÜRKİYE, AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TARIM ÜRETİCİSİ
Çiftçilere verilen desteklerle Türkiye’yi tarımsal üretimde Avrupa birincisi yaptıklarına dikkat çeken Etyemez, “2002’de 36.9 milyar lira olan tarımsal gelirimizi 2017 yılında 188.7 milyara yükselttik. Ülkemizi tarımsal hasılada Avrupa’da 4’üncü sıradan birincisıraya çıkararak Avrupa’nın en büyük tarım üreticisi ülkesi konumuna getirdik. Türkiye saman ithal ediyor diyenler öğrensin. 2002 yılında 4 milyar dolar olan tarım ve gıda ürünleri toplam ihracatımızı, 2017 yılında 17.6 milyar dolara çıkardık. Ülkemizi 195 ülkeye, bin 690 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülke konumuna ulaştırdık” diye konuştu.
2023 HEDEFLERİNİ YAKALAYACAĞIZ
Çiftçilerebu yıltoplam 14 buçuk milyar destekleme ödemesi yapacaklarını kaydeden Etyemez, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da çiftçilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi. Tarımsal alanda daha etkin bir destekleme politikası izleyeceklerini ifade eden Etyemez, “2023 yılında Tarımsal Gayrisafi Yurtiçi Hasılamızı 150 milyar dolara, tarımsal ihracatımızı 40 milyar dolara çıkaracağız. Tarımsal destekleri asgari 3 yıllık dönemler için açıklayacağız. Ülkemizin hayvan varlığını artırmak amacıyla, Ziraat Bankası kredi olanaklarıyla şartları uygun olan yetiştiricilere 250 bin damızlık gebe düve, toplam 500 bin baş damızlık koyun vereceğiz. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerini hayata geçireceğiz. Kurulma aşamasındaki 17 Araştırma ve Eğitim merkezimiz ile AR-GE çalışmalarına hız vereceğiz. Yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla 2023 hedeflerini yakalayacağız.” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.