1. HABERLER

  2. Ramazanda Kırmızı Et Yemeyi İhmal Etmeyin

Ramazanda Kırmızı Et Yemeyi İhmal Etmeyin

İftar sofralarının vazgeçilmez gıdası kırmızı et, doğru tüketildiğinde, gün boyu tok tutuyor, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minarelerin önemli...

A+A-

İftar sofralarının vazgeçilmez gıdası kırmızı et, doğru tüketildiğinde, gün boyu tok tutuyor, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minarelerin önemli bölümünü karşılıyor. Ramazan Ayı boyunca, kırmızı et tüketiminin yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiği ülkemizde, iftar ve sahur saatlerinde ne tür et tüketilmesi gerektiği de sağlık açısından büyük önem taşıyor.

 

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz “Oruç tutan vatandaşlarımız bir ay boyunca beslenme düzenlerini değiştirmiş oluyorlar. Günde 3 öğün olan beslenme sayısı ikiye iniyor. Vücudu güçten düşürmemek, sağlığı korumak için günlük gıda ihtiyacını bu iki öğünde almak zorundayız. Önerimiz günlük gıda gereksiniminin yüzde 40’ını sahurda, yüzde 60’ını ise iftarda karşılamak” dedi.

 

Ramazan ayında kırmızı et tüketiminin dengeli beslenme açısından büyük rolü olduğunu belirten Gürbüz “Ramazan aylarında kırmızı et tüketimi yüksek oranda artıyor. Bunun temel nedeni kırmızı etin emiliminin diğer besinlere göre daha yavaş olması, kan şekerini yavaş yavaş artırması ve buna bağlı olarak da uzun süre tok tutması. Kırmızı et ayrıca vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengin, günlük ihtiyacı karşılamada son derece etkin bir besin” dedi.

 

 

Kırmızı Eti Sebzeyle Destekleyin

Kırmızı et tüketirken özellikle sebzeyle desteklenmesinin Ramazan Ayı’na özel beslenme şekline oldukça uygun olduğunu belirten Gürbüz “Özellikle iftarda etli sebze yemekleri, hem sağlığın korunması hem de dengeli beslenme açısından önem taşıyor. Et tercihi yaparken de az yağlı etler tercih edilmeli. Pişirme yöntemi olarak da ızgarayı öneriyoruz. Fakat özellikle belirtmek isterim ki, su ihtiyacını artırmamak ve mideyi uyarmamak adına etlere aşırı baharat ya da tuz eklememek oldukça önemli” dedi. Gürbüz, tok tutma özelliği nedeniyle, sahurda da et ürünlerinin tercih edilebileceğini bildirdi.

 

Paketli Kırmızı Et Tercihi Önemli

Et tercihinde en önemli unsurun hijyen olduğunu vurgulayan Ümit Gürbüz “Kırmızı et satın alırken özellikle paketli olanların tercih edilmesini öneriyoruz. Paketli etler hem hijyen, hem de kalite açısından daha sağlıklı ve güvenilirdir” dedi. Gürbüz ambalajlı kırmızı et ve et ürünlerinin, kolay ve çabuk pişmesi, lezzeti, raf ömrü boyunca aynı lezzette kalması, kimyasal katkı maddesi içermemesi ve sağlıklı, geri dönüşümlü ambalajlarıyla ön plana çıktığını hatırlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.