1. HABERLER

  2. KARAPINAR

  3. Şeker Pancarı Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli
Şeker Pancarı Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli

Şeker Pancarı Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmeli

Gümüşsoy pancar tarlasında incelemelerde bulundu

A+A-

Gümüşsoy tarım sahibi Mehmet Gümüşsoy sahada incelemelerde bulundu. Gümüşsoy, pancar tarlasında üreticiyi bilgilendirmek adına önemli açıklamalarda bulundu.

Konya’nın Karapınar ilçesine bağlı Akören Mahallesinde pancar tarlasında üreticiyi bilgilendirmek adına bu sektörde ki bilgi ve birikimlerini ekimden hasada doğru üretim ve zamanında yapılması gerekenleri çiftçiyle paylaşan ve onlara önerilerini sunan yılların tecrübesi Mehmet Gümüşsoy Akören’de pancar üreticisiyle buluştu ve onları birebir dinleyerek birikimlerini paylaştı.

GÜMÜŞSOY, ŞEKER PANCARI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

Gümüşsoy Tarım Sahibi Mehmet Gümüşsoy açıklamasında şöyle dedi, Ispanakgiller familyasından olan şeker pancarı, etli kökünden şeker elde edilen bir tarım bitkisidir. Yetiştiği yere, tür ve iklime göre boyu 85 ila 180 cm arasında değişen şeker pancarı, dünyada şeker üretiminin %23’ünü üstlenir.

GÜMÜŞSOY’DAN ŞEKER PANCARININ EKİMİNE DAİR AÇIKLAMA

Şeker pancarı için ekim işlemi toprak tavındayken yapılmalıdır. Eğer ekim vaktinde toprakta tav bulunmuyorsa, ekim işleminin hemen ardından yağmurlama sulama yöntemi ile intaş sulaması gerçekleştirilmelidir.

Tarlada bulunabilecek yabancı otlarla herbisit gibi yöntemlerle mücadele etmek, intaşın ardından genç pancar fidesinin boğularak veriminin düşmesini engeller.

Ekim derinliği 2 veya 3 cm olmalı ve tohum tavın olduğu yere bırakılmalıdır.

İyi tarla hazırlığı yapılması gerekmektedir.

İyi ekim yapabilmek adına pnömatik (havalı) mibzerler tercih edilebilir.

GÜMÜŞSOY, ŞEKER PANCARINDA  SULAMA

Şeker pancarı sulama işleminde olması gerekenden fazla sulama yapmak toprakta çoraklaşma, yer altı sularının kirlenmesine, neden olabilir.

Şeker pancarında kökün gelişmesi sonucunda güzel kök şeklinde, yoğun verimli ve kaliteli pancar elde edilebilir. Sulamanın şekli de tıpkı sulama sıklığı gibi çok mühimdir. Sulamada kesinlikle basınçlı sulama tipleri (Damla Sulama ve Yağmurlama) tercih edilmelidir. Damla sulama, su, enerji gübreleme ve işçilik işlemlerinde tasarruf sağlar. Damla sulama, yağmurlama sulama işlemine göre pancara daha kontrollü şekilde su verilmesinden dolayı pancarın kalitesini olumlu etkiler.

Sulamada olduğu gibi gübrelemede de şeker pancarı üretimi esnasında verim ve kaliteyi artıran en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Gübreleme işlemi sırasında fosfor, azot ve potasyumlu gübreler tercih edilmelidir. bütün bitkiler de bitki besleme kaliteli ve iyi olmalıdır.

Gübreleme işlemi toprak analizi yapıldıktan sonra toprakta eksik bulunan bitki besin maddelerinin, bitkinin durumuna göre zamanında veya belli ölçüde verilmelidir.

10 Temmuza kadar azotlu gübrenin bitmesi gerekmektedir.

Gümüşsoy özellikle ilaç ve gübrelemede, dikkat edilmesi konusunda şu ifadelere yer verdi;

ÇİFTÇİLERİMİZİN İLAÇ VE GÜBRE YAPARKEN YAPTIKLARI YANLIŞLAR

İLACIN VE BİTKİ BESLEME ÜRÜNLERİNİN DİREK HOLDERE DÖKÜLMESİ YANLIŞ. ÖN PLANDA YAPILMASI GEREKEN HOLDERİN DEPOSUNUN YARI SUYLA DOLDURULUP DISARDA KOVAYLA KARISTIRILIP SONRA HOLDERE DÖKÜLMESİ GEREKMEKTEDİR.

İhtiyaçtan az veya fazla verilen gübreler, masrafları artırır; hastalıkların oluşmasına sebep olur ve toprağında yapısını bozma tehlikesini beraberinde getirir. Tarlayı sertleştirir ve çoraklaştırır. Yer altı sularını kirletir.

ŞEKER PANCARI HASADIYLA İLGLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

Orta Anadolu bölgesinde şeker pancarı, kullanılan tohum cinsine göre değişmekle birlikte yaklaşık 180 ila 210 gün sonra vejetasyon süresine (hasat olgunluğuna) erişir. Bu da tarih olarak Eylül sonu veya Ekim ayı başına tekabül eder. Bu süreden daha erken veya daha geç söküm işlemleri verim ve kalitenin düşmesine neden olur. Girdi maliyetlerini düşürmek için tarla yapısı müsait olduğu sürece hasat işlemi makineyle, mümkün olmadığı yerlerde ise elle yapılmalıdır. Ancak hasat mutlaka, toprak tavlı durumda olduğu sırada yapılmalıdır. Aksi durum zarar yaratır. Hasat işlemi sırasında pancar bitkisinin başı yumru ile yaprak saplarının birleşim yerinden kesilmelidir. Toprak ve çamurdan olabildiğince güzel temizlenmeli ve üzerinde yeşil yaprak bırakılmamasına özen gösterilmelidir. Dedi.

Bizlerde Gümüşsoy Tarım Sahibi Mehmet Gümüşsoy’a verdiği bilgiler nedeniyle teşekkür ediyor ve bütün çiftçilerimize İyi bir hasat sezonu ve bol kazançlar diliyoruz.

mehmet-gumussoy.jpg

mehmet-gumussoy-003.jpg

mehmet-gumussoy-004.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.