1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. TOROSLAR’DA SU SEMENDER’İ
TOROSLAR’DA SU SEMENDER’İ

TOROSLAR’DA SU SEMENDER’İ

Halkapınar’ın Osmanköseli mahallesinde doğa fotoğrafçısı olan, Kardeşimiz Bülent Fakı Şengün tarafından görüntülenen su semender’i ,o ilginç ve farklı rengiyle Torosların ve doğanın o güzelliğine renk katıyor ve  görenlerin ise ilgisini çekiyor.

A+A-

Halkapınar’ın Osmanköseli mahallesinde doğa fotoğrafçısı olan, Kardeşimiz Bülent Fakı Şengün tarafından görüntülenen su semender’i ,o ilginç ve farklı rengiyle Torosların ve doğanın o güzelliğine renk katıyor ve  görenlerin ise ilgisini çekiyor.

Doğa Fotografçısı Bülent Fakı Şengün’ün yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Bölgemiz ’de Yağmur böcüsü olarak da bilinen (SEMENDER ) nesli tükenme tehlikesi altında olan bu sürüngen yöremizde Yağmur böcüsü olarak bilinir ya da yağmur yağdırdığı söylenir yaşlıların beyanlarına göre denilir.

Semenderler Yağmur’un çisemesi başlayınca ortaya çıkan ve çok yavaş hareket eden, asil reklere sahip bir sürüngen (siyah ve sarı) renkte olan, kolu ve bacağı koptuğunda yerine 1 ay içinde yenisi çıkan, bazı yerlerde ateşten yanmadığı da biliniyor, semender’i yağmur böcüsü gördüğünüzde mutlaka yağmur yağmıştır nemli ıslak toprağı seven su kenarlarında bulundukları bilinmektedir. Şengün, semender ile başından geçen anısını bizlerle paylaşırken şu ifadeleri söyledi.  ‘’Fotoğrafını çekmek için çöple sarı rengine değdiğim çöpü elimle tutmuşum ve elimi yüzüme sürünce yüzüm kızardı ve kaşınmaya başladı toprak sürdüm kaşıntı geçti’’ dedi.

Bülent Fakı Şengün Torosların şirin bölgesi olan Osmanköseli’den eşine az rastlanan bu doğada ki güzel kareleri bizler ile paylaşacağı ifadelerini kullandı.

SEMENDERLER!!!

Kuyruklu kurbağalar ya da Semenderler (Caudata ya da Urodela), iki yaşamlıların yaklaşık 500 türünün ortak adıdır. Vücutları uzunlamasına ve uzun kuyrukludurlar. 

Familyası: Semendergiller (Salamandridae). Yaşadığı yerler: Çoğunun erginleri karada, larvaları suda barınır. Alp semenderi devamlı karada yaşar. Özellikleri: Şeklen kertenkeleye benzer, fakat derileri çıplak ve yumuşaktır. Boyları 5 cm’den 1, 5 metreye kadar olabilir. Kurtçuk ve böcek larvalarını avlayarak geçinir. Ömrü: Büyük Japon semenderi (Andrias japonicus) 50 yıldan fazla yaşar. Çeşitleri: Yüzlerce türü vardır.

Genel özellikleri

Şekilleri kertenkeleye benzer hayvanlara verilen genel ad. Hepsinin kuyruğu vardır. Dünyanın birçok yerinde rastlanır. Nehirlerde, göllerde, yeraltı sularında, taş ve yosunlar arasında ve rutubetli yerlerde yaşar. Şekilleri kertenkeleye benzerse de, tamamen kertenkelelerden farklıdır. Yumuşak derileri pulsuzdur ve parmaklarında tırnak bulunmaz. Kertenkelelerin ise derileri pullu ve parmakları tırnaklıdır. Normal olarak semenderlerin ön ayaklarında dört, arka ayaklarında beş parmak bulunur. Ayaksız türleri de vardır.

Semenderlerde deri solunumu güçlüdür. Nemli derilerinin altları kılcal damar bakımından zengindir. Oksijeni derileriyle doğrudan doğruya alabilirler. Çoğunlukla tatlı sularda yumurtlarlar. Çıkan larvalar belli bir dönem solungaç solunumu yapar, sonra akciğer solunumuna geçerek karaya çıkarlar. Üreme dönemlerinde yumurtlamak için tekrar suya dönerler. Bazı türleriyse devamlı suda yaşarlar. Alp semenderi gibi yüksek kısımlarda bulunanlar, devamlı karada yaşarlar. Böyle kara hayatına uyanların larva dönemi ana karnında geçirilir. Ergine benzer yavrular doğururlar. Semenderlerin gerek larvaları, gerekse erginlerinde daima diş bulunur. Kuyruk veya ayakları koptuğu takdirde yenisi sürer.

Avustralya’da semender bulunmaz. Parlak nemli derilerinde mukus bezleri vardır. Bazılarında deri tarafından zehir salgılanır. Bu özellik onların düşmanları tarafından yenmesini önler. Akciğerli semenderlerin, akciğerleri pek iyi gelişmemiştir. Deri solunumu akciğerlere yardımcıdır. Bazı çeşitlerde akciğerler yok gibidir. Ağız mukozası ve dış derileri ile solunurlar. Ağız ve yutakları kılcal damarlarla zenginleştiğinden, oksijen osmozla (geçişmeyle) rahatça kana geçer.

Boyları 5 cm’den 1, 5 metreye kadar değişen yüzlerce semender türü vardır. Büyük boylu olanlardan biri, Amerikan nehirlerinin çamurlu diplerinde yaşayan, saçak solungaçlı “su köpeği” (water dog) veya “çamur enceği” (mud puppy) adıyla bilinen çamur semenderi (Necturus) 60 cm boyundadır. Ergin olunca da solungaçlarını muhafaza eder. Bazan gece avlanan balıkçıların oltalarına takılarak saf balıkçıları ürkütür. Zehirli derisi zararsızdır.

Gündüzleri sudaki kayaların altında saklanarak veya akarsuyun dip çamurlarına gömülerek dinlenir. Geceleriyse karides, solucan ve böcek larvaları bulmak için çıkar. Avını yakalayınca kuvvetlice ısırarak yutar. Bir çift koyu kırmızı, saçaklı solungaçları başının dibinde ön bacaklarının önünde yer alır. Suda yavaşça ileri geri dalgalanırlar. Çin ve Japonya’nın dağ akarsularında yaşayan “Japon dev semenderi” 1.5 metre boyuna ulaştığı bilinir.

Torosları adeta karış karış gezerek birbirinde ilginç resimlerini bizlere servis yaparak ulaştıran doğa fotografçısı hemşerimiz Bülent Fakı Şengün’ü bu güzellikleri bizlerle paylaşarak insanlarımızın bilgisine sunmamıza vesile olan Şengün’ü kutluyor ve tebrik ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.