Türk Şeker Ne Yapmak İstiyor?
CHP İlçe Başkanı Veysel Gönülal, yazılı bir basın açıklaması yaparak Ereğli Şeker Fabrikasının imalatçıya neden 35 gündür şeker vermediğini sordu?
Ereğli Şeker Fabrikasının da bağlı olduğu Türk Şeker’in özelleştirilen fabrikalarla rekabet gücünü yitirdiğini söyleyen Gönülal, “Bu nedenledir ki, vatandaşımız evine yüksek fiyattan şeker götürüyor” dedi.
Gönülal, Türk Şeker ve Ereğli Şeker Fabrikasından cevap bekledikleri sorular olduğunu belirttiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Ereğli Şeker fabrikası neden 35 gündür imalatçıya şeker vermiyor?
Ereğli dışına kamyonlarla giden şeker Ereğli esnafına neden verilmemektedir?
Parası yatırılan şekerin gününde verilmediği hatta para iadesi yapıldığı doğru mudur?
Ereğli Şeker Fabrikasından 265 TL’ye çıkan şeker Adana, Mersin’de 400-450 TL satılmaktadır. Geçen hafta yalnızca bir firmaya mı şeker verilmiştir?
Yalnız bir firmayla mı bayilik anlaşması yapılmıştır?
Ereğli esnafına çok görülen 5 çuval şekeri Konyalı toptancı kamyonlarla alıp yine Ereğli’ye satarak büyük kar elde edecektir. Bu iddiaların doğruluk derecesi nedir?
Organize Sanayi’de özel depoya aylık 155 bin TL, yıllık 1 milyon 860 bin TL kira ve şekerin depoya nakliyesi için 2 milyon 400 bin TL yıllık ücret verildiği doğru mudur? Nakliye ve depoya ödenen 2 yıllık kira ile neden şeker fabrikası içine depo yapılmamaktadır?
9 bin 251 pancar çiftçisinden 8 binine yakınının icralık olduğu ve borçlarının alacaklarından kesileceği doğru mudur?
3 ay önce Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mücahit Alkan ‘Reisimizin arkasındayız. Stoklarımız Eylül ayına kadar doludur. Şeker sıkıntımız yoktur’ diye basına açıklama yapmıştır. Açıklama yapılan günlerde 1500-2000 ton şeker satışı vardır. Bu satış devam etseydi Mart ayı başında fabrikada şeker kalmayacaktı. Fabrika şeker satışını günlük 200 tona düşürerek Ağustos sonuna kadar devam ettirmeye çalışmaktadır. İmalatçılara, üreticiye, ihracatçı firmalara, bisküvi-kek-şeker, lokum, gofret üreticisine Ocak ayından beri şeker satışı neden yasaklanmıştır?
Durum böyle olunca marketlerde şeker yok dememek için RFG (rafta fiyat garantili) şeker satışına geçilip, Türkiye’de her ilde bir bayilik oluşturulup bu bayiler üzerinden satış politikası izlemektedir.
Türkiye’nin en büyük şeker fabrikası olan Ereğli’de 70 bin ton, 2.büyük Ilgın’da 70 bin tona yakın şeker toplamda 10 tane devlet şeker fabrikalarında 400-500 ton şeker kalmıştır. Özelleştirilen şeker fabrikaları 50 kğ şeker çuvalını 400-450 TL arasında sattıklarından 1 milyon tona yakın depolarında şeker bulunmaktadır. Devletin özellerle rekabet gücü kalmamış ve halkımız çok yüksek fiyattan evine şeker götürmektedir. Plansız programsız yapılan özelleştirmelerin acısını yine halkımız çekmektedir.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.