“Unutuyorum Yoksa Alzheimer mı Oluyorum”
Çağın en korkulan hastalıklarından biri Alzheimer. Türkiye’de 600 binin üzerinde aile bu hastalıkla mücadele ediyor.
“Unutuyorum Yoksa Alzheimer mı Oluyorum” Düşüncesi Günümüzün Önemli Bir Stres Faktörü
Kızılay Kartal Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Kenan Yücel insanların “Bugünlerde her şeyi unutuyorum yoksa alzheimer mı oluyorum” düşüncesinin bile kişide bir stres yarattığını belirterek, stres de hafızayı olumsuz etkiliyebilir. Bu da Alzhemimer açıcından ciddi bir risk faktörüdür.” Diyor.
Çağın en korkulan hastalıklarından biri Alzheimer. Türkiye’de 600 binin üzerinde aile bu hastalıkla mücadele ediyor. Yapılan araştırmalara göre yaşlanan Türkiye nüfusu göz önüne alındığında 2050’li yıllarda bu rakamın katlanarak artacağı tahmin ediliyor. Kızılay Kartal Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Kenan Yücel, stres ve alzheimer arasındaki ince çizgiye dikkat çekiyor. Birçok nedene bağlı olabilecek günlük unutkanlıklarda “Alzheimer mı oluyorum” düşüncesinden uzak durulması gerektiğine işaret eden Uzm. Dr. Yücel “Bu korku ile yaşamak bir stres kaynağı oluşturur ve bugün biliniyor ki, stres, depresyon, üzüntü, hepsi beyin özelinde hafıza bölümlerinde negatif etki yapar ve unutkanlığı belirgin bir şekilde arttırır. Dolayısıyla, hayatımızı korku ve endişe ile doldurmak yerine, düzeltebileceğimiz faktörler üzerinde çalışmamız daha etkili olabilir” uyarısında bulunuyor.
Alzheimer Hastalığı Genetik mi?
Uzm. Dr. Kenan Yücel, “Alzheimer, bunama (demans) vakalarının büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Beyin hücrelerinin azalması ve yıkımına neden olan ilerleyici bir hastalıktır. Genellikle Alzheimer hastalarının çoğu 65 yaş ve üzerindedir. Alzheimer olgularının yüzde 5’inden daha azı genetik bir geçiş gösterebiliyor. Bu olgular da genellikle erken yaşlarda, 40-50 yaş civarında başlıyor. Bu nedenle birinci derece yakınında bu hastalık olan kişiler kafa karışıklığı, olayları unutmak, nesnelerin ve kişilerin isimlerini hatırlayamamak, yolları karıştırmak, karar verememek, sürekli aynı şeylerden bahsetmek, kaygılı hissetmek, ruh hâlinde yaşanan dalgalanmalar gibi belirtiler varsa, o zaman erkenden doktora danışmalarında fayda var” diye konuştu.
Her Unutkanlık Alzheimer Değildir
Kızılay Kartal Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Kenan Yücel, “Günümüzde unutkanlık şikâyeti her yaş grubunda çok sık görünen bir yakınmadır. Her unutkanlık Alzheimer değildir, bazen beslenme yetersizliği, duygu durum bozukluğu gibi nedenler de sebep olabilir ve bu faktörler düzelince unutkanlık gerileyebilir” dedi.
Alzheimer ya da Bunama ’ya karşı yapılması gerekenler
Uzm. Dr. Kenan Yücel, “Alzheimer’da hastalığın gelişmesini tamamen önleyen veya hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi günümüzde henüz bulunmamaktadır ve sadece hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaçlar vardır. Ancak vücudumuzun sağlığı için yapabileceğimiz ve Alzheimer’dan bizleri uzak tutabilecek bazı önlemleri herkesin alması gerekir. Bunlar, düzenli bir yaşam sürmek, sağlıklı beslenmek, iyi uyumak, alkol ve sigaradan uzaklaşmak, sosyal ilişkileri her zaman canlı tutmak, spor yapmak, cep telefonları, sosyal iletişim araçları, sosyal medya alanlarında gereğinden fazla zaman harcamamak, bol su tüketmek, bulmaca çözmek, hafıza güçlendirici oyunlar oynamak, şarkı, şiir ezberlemeye çalışmak, yeni bir dil öğrenmek gibi faaliyetlerle hafızamızı canlı tutabiliriz” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.