YANIBAŞIMIZDAKİ ‘’DOĞA HARİKASI KARAGÖL VE ÇİNİLİ GÖL’’
Niğde'nin Ulukışla ilçesi sınırları içerisinde ki Orta Toroslar Bolkar Dağlarında, bulunan doğanın eşsiz güzellikleri bünyesinde barından Bolkar dağları
Niğde'nin Ulukışla ilçesi sınırları içerisinde ki Orta Toroslar Bolkar Dağlarında, bulunan doğanın eşsiz güzellikleri bünyesinde barından Bolkar dağları üzerindeki Karagöl ve Çinili göl Torosların zirvesinde ki güzelliğe gizemli bir güzellik katıyor.
Çinili Göl, Bolkar Dağları'nda yer alan buzul göllerinin en önemlisi olma özelliğini taşır. Komşu ilçelerimizden olan Ulukışla ilçesi sınırları içerisinde yer alır ve 2.600 metre yükseklikteki şirin bir göldür.
25.000 m2'lik. Yüz ölçüme sahip olan bu şirin ve güzel gölün derinliği ise 100 metrenin üzerinde olduğu ve siyaha çalan lacivert bir rengi vardır. Halk arasında diğer isminin dipsiz olarak bilindiği söylenilmektedir. Suyunun içilebildiği, Ayrıca bu gölün bulunduğu Bolkar Dağları endemik bir tür olan Toros Kurbağasının yaşam alanıdır.
Çinili Göl'ün 50-60 m. aşağısında diğer bir güzellik olan Karagöl vardır burası da 2650 m rakımlı bu gölün çevresi, yaz aylarında dahi geceleri ısı -5 °C civarında olduğu bilinmektedir.
Bu doğa harikası bölge yaz aylarında kar kütlesinin görüldüğü ve bahar çiçekleri olan papatyaların açtığı mevsimlerin aynı anda yaşandığı bir yerdir. Dağlarda göl olur mu denilebilen cümlenin geçersiz olduğu bir doğa harikası bölgedir.
Bolkar Dağları, Akdeniz ile İç Anadolu arasında aşılması güç bir engel gibi uzanan bir dağ silsilesi olmakla birlikte Orta Torosların da gözdesidir. Bolkar Dağlarının iki tane önemli incisi vardır. Onlardan Birisi Karagöl, diğeri ise Çinili Göl olan doğa harikası göllerimizdir.
Burada tabiat ilginç bir görüntü çizmektedir. Göl kenarında birbirinden güzel çiçekler ve özellikle sarı rengin hakim olduğu bir manzara varken hemen yamaçlarda kar yığınları ve erimekte olan buzullar göze çarpar. Bu zıtlık, yaz ayında görülebilecek ender manzaralardan birini oluştururken, Temmuz ayında da halen kendini göstermektedir. Kar ve buzullar bir tarafta, yakıcı güneş ve türlü çiçeklerin açtığı bir göl kenarı manzarası öbür taraftadır.
Doğaseverler ise bu fırsatı farklı farklı yaşamanın en derin zevkini burada yaşarlar. Bütün engel ve risklerine rağmen üç bin metreye yakın bir yükseklikte bu yaz ayında da dahi olsa karda kaymanın keyfini yaşayabiliyorlar.
TOROS KURBAĞLARININ TEK YAŞADIĞI YER KARAGÖL VE ÇİNİLİ GÖL
Bern sözleşmesi ile koruma altında bulunan Toros kurbağalarının yaşadığı tek yer Karagöl ve Çinili göldür.
Göl kıyısında "Kamp ve piknik yapmak, sabun deterjan kullanmak, araçla girmek yasaktır" Bu hassas bölgede yaşayan, Toros kurbağaların yaşam alanı olması nedeniyle Ulukışla Kaymakamlığı bu kararı aldı.
Koruma altındaki bu yerde çok özel bir kurbağa türü yaşadığını, dünyada sadece burada bulunduğu bilinmektedir.
Karagöl ve Çinili Göl'e gezmeye gelen insanların bu konuda bilgili olması gerekmektedir. "Bizler doğasever insanlarımızı bilgilendirme gereği duymaktayız. Yoksa geçtiğimiz yıl burada aracı ile gezen bir vatandaşımız yüklü miktarda para cezasına maruz kaldığı bilinmektedir."
DRONE İLE DENETİM; BÖLGE 1984’TE KORUMA ALTINA ALINDI
1984’te doğadaki canlıların ve yaşadıkları ortamların korunması amacı ile düzenlenen ‘Uluslararası Bern sözleşmesi’ ile koruma altına alınmıştı. 1999’dan beri Toros Kurbağaları Çevre ve Şehircilik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları, Niğde Valiliği ve Uluslararası Çevre Örgütleri tarafından korunma altında tutuluyor.
Ulukışla jandarma ekipleri yaz aylarında bu bölgede devriye sayısını arttırarak drone ile bölgenin gece ve gündüz sık sık gözetlendiği öğrenildi.
1984’te doğadaki canlıların ve yaşadıkları ortamların korunması amacı ile düzenlenen ‘Uluslararası Bern sözleşmesi’ ile koruma altına alınmıştı. 1999’dan beri Toros Kurbağaları Çevre ve Şehircilik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları, Niğde Valiliği ve Uluslararası Çevre Örgütleri tarafından korunma altında tutuluyor.
Her insanın, Toros dağlarında bulunan bu eşsiz güzelliğe sahip olan doğa harikası yeri görmesi gerekir diyoruz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.