1. HABERLER

  2. EREĞLİ

  3. Yediğiniz peynirde süt var mı?
Yediğiniz peynirde süt var mı?

Yediğiniz peynirde süt var mı?

Gerçekten peynir tüketiyor muyuz? yoksa peynir yerine başka bir şey mi yiyoruz?

A+A-

Gerçekten peynir tüketiyor muyuz? yoksa peynir yerine başka bir şey mi yiyoruz?

Hani sofralarımızın ve kahvaltılarımızın olmazsa olmazıdır ya peynir ve süt ürünleri,İşte sofralarımızın baş tacı olan peynirde gerçekten süt var mı? Gerçekten peynir tüketiyor muyuz? yoksa peynir yerine başka bir şey mi yiyoruz?

Hem çiğ süt üreticisine hem de tüketiciye büyük zarar veren hileli peynir üretimi yani sahtekarlık nasıl yapılıyor.Tüm bu soruları İlçemiz  Ereğli'de, peynir üretimi yapan, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Torun'a sorduk?Torun   vatandaşlara  uyarıcı açıklamalarda bulundu.Her gün yediğimiz peynir hakkında bilmediğimiz  gerçekleri bakın nasıl anlattı;

dsc_0412-001.jpg

"Peynirde hileyi önlersek, Türkiye’nin çiğ sütte sorunu kalmaz, çiftçi de tüketici de kazanır" diyen Cemal Torun hileli  peynir hakkında ki gerçekleri  şöyle özetledi:

- 20 ton margarinden 45 ton peynir imal ediliyor

"Margarin, nişasta, kemik unu ve iade peynirlerden imal edilen peynir üretimi her geçen gün ülke geneline yayılıyor. Süt yerine bu ürünler kullanılıyor. Peynir imalatında süt kullanılsa, Türkiye’nin sütü yetmez. Daha çok üretim yapılması gerekir.

- Hileli üretim nasıl yapılıyor?

Bu işi yapanlar çok uyanık. Nerenin peyniri meşhursa onu taklit ediyorlar. Erzincan tulumu, Siverek peyniri, Bergama tulumu, İzmir Tulumu adıyla pazarlama yapıyorlar. Halbuki hepsi aynı peynir. Bunlar 20 ton margarinden 45 ton peynir üretiyorlar. Bir gram süt kullanmıyorlar. Margarinin kuru madde oranı yüzde 90. Su katılarak çoğaltıyorlar. İçine nişasta, iade peynir koyarak hiç süt katılmadan peyniri imal ederek satıyorlar. Ortalama 20 ton margarinle 45 ton peynir imal edildiğinde 500 ton süt kullanılmamış oluyor. Oysa 1 kilo tulum peyniri için 10 kilo süt gerekiyor. Bunun üzerine yüzde 27 işçilik, vergi, işletme maliyeti gibi giderler eklenince peynirin fiyatı ortaya çıkıyor. Eğer fiyat bunun altında ise yediğiniz peynir hilelidir. Natürel beyaz peynir için 7 kilo süt gerekiyor. Bu hesabı yaparak aldığınız peynirde süt olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Tüketici fark edemez

Hileli peynirlerin görüntüsü normal peynir gibi. Bilinçli olmayan tüketici hileli olup olmadığını fark edemez. Bu peynirler ağırlıklı olarak pidelerde ve ev tüketiminde kullanılıyor. Bizim 100 bin nüfuslu Ereğli'de bu peynirden ayda 50 ton satılıyor. Üstelik peşin parayla satıyorlar.
Türkiye genelinde 1400'ün üzerinde orta ölçekli peynir imalatçısı var. Hileli üretim yapanlar bizim gibi dürüst çalışan işletmelerin peynir satışını olumsuz etkiliyor. Tüketici, içinde süt olmayan peyniri yani margarini peynir diye tüketiyor. Çiğ süt üreten sütünü satamıyor. Devlet kayıt dışı üretim nedeniyle vergi kaybına uğruyor. Herkes kaybediyor, bir tek sahte üretim yapan kazanıyor

diyen Cemal Torun, üreticiye, tüketiciye, işini doğru yapan imalatçıya, devlete zarar veren hileli peynir üretimi engellense, Türkiye’nin buzağı maması adı altında süt tozu ithalatı yapmasına gerek kalmayacak. Üretici sütüne daha kolay pazar bulacak. Tüketici güvenilir ürün tüketecek. Devlet vergi kaybına uğramayacak. Bu kadar yarar sağlayacak bir konuda neden önlem alınmıyor?''

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.