Yılkı atlarının yaşamı kamerada
Karadağ'da yaşamlarını sürdüren yılkı atları, yaşamın olmazsa olmazı su içebilmek adına günün belli saatlerinde, vadiye inerek kendileri için oluşturulan bölümlerden su içiyor.
Karaman Karadağ'da yaşamlarını sürdüren yılkı atları, Daha sonra tekrar yükseklere tırmanarak yaşamlarını devam ettiriyorlar.
Karadağ, yılkı atları ve Anadolu yaban koyunlarına ev sahipliği yapıyor. 1930'lı yıllarda tarımın teknolojiyle tanışmasının ardından Karadağ eteklerinde yaşayan köylüler, atlarını artık işe yaramadığı gerekçesiyle dağa bıraktı. Sahipleri tarafından dağın eteklerine terk edildikleri arazide başıboş dolaştıkları için 'Yılkı atı' olarak adlandırılan atların sayası zamanla çoğaldı.
Orman ve Su İşleri 8'inci Bölge Müdürlüğü de doğal hayatın simgesi haline gelen atların yaşamlarını sürdürebilmeleri için önlemler aldı. 2 adet su deposu yapılıp, su teknelerinde atların su içmesi sağlandı. Yaz aylarında su teknelerine tankerlerle su taşınırker, kış aylarında ise bölgenin farklı noktalarıyla balyalar halinde yemler atılıyor.
2005 yıllarında yaklaşık 150 olan yılkı atı sayısı 2018 yılına yaklaşıldığında 800 ila 1000 civarına ulaştı. Dağın eteklerindeki köylülerin ekili arazilerine zarar verilmesi üzerine, ihaleyle birkaç firmaya atların büyük bir bölümü toplatıldı. Ardından yurdun farklı notlarında sahiplenmek isteyenlere dağıtıldı. Şu an sayıları 200'ü bulan atlar, günün belirli saatlerinde tek sıra halinde yolculuk yaparak, vadiye inerek kendileri için oluşturulan bölümlerden su içiyor. Daha sonra tekrar dağın tepesine çıkarak yaşamlarını sürdürüyor.
Karadağ da Anadolu yaban koyunları da bulunuyor. 2005 yılında Konya'da Bozdağ Yaban Hayvanı Geliştirme Sahası'nda koruma altında olan yaban koyunlarından 61 adedi, Karadağ'a getirilip 7 hektarlık tel çevrili alana bırakıldı. Şimdilerde sayıları 90'a ulaşan koyunlar, atlardan uzak bir bölgede yaşamlarını sürdürüyor. Koyunlar içinde yine su depoları yapılıp, kış aylarında aç kalmaları içinde yem bırakılıyor.
Dağın eteğinde bulunan Kılbasan köyü ise yılkı atı ve yaban koyunları nedeniyle turistlerin uğrak yeri oldu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.